Sivas buğdayında rekolte düştü
Ziraat Odası Başkanı Çetindağ: "Bu yıl geçen yıla oranla rekoltede yaklaşık yüzde 50 düşüş var. Ayrıca son 10 yılın da en düşük rekoltesi bekleniyor"
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Sivas'ta, aşırı yağışlar ve mart nisan aylarındaki zirai donun etkisiyle buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 50 azaldığını söyledi.
Konya, Ankara ve Adana'dan sonra buğday üretiminde 4. sırada yer alan Sivas'ta, 3 milyon 885 bin dekarlık alanda hububat üretimi gerçekleştiriliyor. Kentte 2 milyon 500 bin dekarlık alanda da buğday ekiliyor. Bu yıl mart ve nisan ayında hava sıcaklığının sıfırın altında seyretmesi, ilerleyen dönemde de aşırı yağışlar nedeniyle buğdayda ciddi verim ve kalite kaybı yaşandı.
Sivas Ziraat Odası Başkanı Çetindağ, Sivas'ta rakım ve yükseklikten dolayı hasadın ancak temmuz sonu ağustos başı gibi yapılabildiğini söyledi.
İklim şartlarından dolayı geçen yıla göre, bu yıl buğdayın kalitesinde ve rekoltede düşüş yaşandığına dikkati çeken Çetindağ, "Bu yıl geçen yıla oranla rekoltede yaklaşık yüzde 50 düşüş var. Ayrıca son 10 yılın en düşük rekoltesi bekleniyor. Son 10 yıla bakıldığında rekoltede yüzde 30 düşüş var." dedi.
Çetindağ, şu ana kadar ekili alanların yüzde 60'ında hasadın tamamlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Sivas buğday üretiminde Türkiye'de 4. sırada ancak bu yıl verim kaybı beklendiği için daha geri sıralara, 11-12. sıraya düşebilir. Çünkü geçen yıl 2,5 milyon dekar alanda 1 milyon 285 bin ton buğday hasadı yapılırken bu yıl yaklaşık yüzde 50 kayıpla 600 bin ton hasat bekleniyor. Bu da Türkiye ortalamasını önemli ölçüde etkileyebilir. Yani hem Sivas hem ülkemiz açısından da bir kayıp."
Buğdayda geçen yıl dönüm başı 400 kilogram ürün elde edilirken, bu yıl ortalamanın 200 kilograma düştüğünü aktaran Çetindağ, "Ayrıca başaktaki buğday tanesi sayısında da önemli ölçüde azalma var. Önceki yıllarda bir başakta 50 buğday tanesi bulunurken bu yıl bu sayı 10 ila 20 arasında değişiyor." diye konuştu.
Kalite yüzde 40 düştü
Çetindağ, bu yıl iklim şartları ve yoğun yağış nedeniyle ilaçlamanın etkisini göstermemesi sonucu kalitede de düşüş yaşandığını dile getirdi.
"Geçen yıla oranla kalitede en az yüzde 40 kayıp var" diyen Çetindağ, "Protein oranı düşük, bu da ekmek üretim kalitesini düşürebilir. Buğdaylarda süne olayı yok ancak soğuk, aşırı yağış ve otla mücadele edilememesinden dolayı buğday zayıf çıkıyor. Ayrıca bu yıl buğdayda 'kara pas' hastalığı da gözüküyor. İlimizde ekilen buğday çeşitlerinin tamamı bu durumdan etkilendi ve tamamının kalitesinde sıkıntı var." değerlendirmesinde bulundu.
Çetindağ, çiftçinin buğday konusunda eğitilmesinin önemini vurgulayarak, tarımın Avrupa ülkeleri seviyesine çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.