"Pancar üretimi artmalı"

Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Fikret Cömert, "Trakya bölgesindeki şeker pancarı üreticisi, fabrikanın üretim kapasitesi olan 500-600 bin tona kadar ekim yapabilir. Bölgedeki pancar üretiminin arttırılması gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEKİRDAĞ - Cömert, bölgedeki pancar üretimini teşvik etmek amacıyla Malkara'da düzenlenen ve köy muhtarlarının katıldığı toplantıda, fabrikanın pancar ekiminin azlığından dolayı üretime geçici olarak ara verdiğini ancak üretimin artmaması durumunda tamamen kapatılabileceğini söyledi. 

Fabrikanın 500-600 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip olmasına karşın geçen yıl bölgede 15 bin ton pancar ekildiğini belirten Cömert, bölgedeki üreticinin fabrikanın kapasitesi kadar ürün ekeceğini fazla ekilen ürünün de diğer fabrikalara aktarılabileceğini ifade etti.  Pancar ekiminin az olduğu yerde kotanın da olamayacağını aktaran Cömert, şöyle devam etti: 

"Bölgede geçen yıl 15 bin ton pancar ekildi. Bu yıl fabrikanın üretimini durdurduk. Nedeni ise pancar ekiminin az olmasıdır. Bu fabrikanın çalışması, işçilerin işlerine devam etmesi ve köylümüzün ek gelir elde etmesi için pancar ekimine geçilmesi gerekmektedir. Gelecek yıl da pancar ekimi olmaz ve fabrika çalışmazsa bu fabrika kapanacak ve işçiler, köylümüz büyük zarar edecektir. Biz pancar ekimini teşvik etmek için elimizden geleni yapacağız." 

Üretici ile yaptıkları sözleşmede taahhüt edilen miktardaki pancarı aldıklarını ve bu konuda bir sıkıntı olmadığını aktaran Cömert, sözleşme dışında illegal ekilen pancarları da yüzde 50 düşük fiyatla aldıklarını ve bunları da meyve suyu üreten fabrikalara vererek değerlendirdiklerini vurguladı. 

"Her üretici en az 5 dönüm ekerse..." 

Cömert, her üreticinin en az 5 dönüm alana pancar ekmesi halinde bölgedeki pancar sıkıntısının ortadan kalkacağını belirterek, "Trakya bölgesindeki şeker pancarı üreticisi fabrikanın üretim kapasitesi olan 500-600 bin tona kadar ekim yapabilir. Bölgedeki pancar üretiminin arttırılması gerekiyor" dedi. 

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramis Özgen de daha önceleri pancar ekimine konulan kotanın kalktığını ifade ederek, bölgede ekimi yapılan tüm pancar üreticisinin ürününü alacaklarını vurguladı. Özgen, yıllık 500 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip olan Alpullu Şeker Fabrikasının artık üretim yapamaz hale geldiğini anımsatarak, şunları kaydetti:  

"Köylere kadar gidip anlatacağız. Bu fabrikayı ayakta tutalım. Aksi halde 4 bin kişi etkilenecek. Daha önce üretim yapan çiftçilerimiz hiç olmazsa 5-10 dönüm yer eksinler. Bizler destek vereceğiz. Söküm ekipmanı vereceğiz. Muhtarlardan da bu konuda destek bekliyoruz. Tüm çıkan pancarı alacağız."  

Özgen, fabrikanın kapanmasının hayvancılığı da etkileyeceğini ve hayvanların yediği protein yönünden zengin olan yaş pancar küspesinin bulunmaması halinde verimin düşeceğini savundu. Toplantıda, köy muhtarları ve pancar üreticileri kooperatiflerinin, köylerde toplantılar yaparak çiftçiyi pancar ekimine teşvik etmesi kararlaştırıldı.