"Fındıkta alan bazlı destek devam etmeli"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, fındıkta üreticinin kaderine terk edilmemesi ve alan bazlı desteğin 2015 ve sonrasında da devam etmesi gerektiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2009 yılında uygulamaya konulan fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği ve alternatif ürüne geçen üreticilere telafi edici ödeme uygulamasının devamının fındıkta bir mağduriyet oluşmasını önleyeceğini ifade etti.  

Fındığın, Türkiye'nin tarım sektöründe, ihracatında ve döviz girdilerinde her zaman ön planda yer alan stratejik ürün olduğuna dikkati çeken Bayraktar, Türkiye'nin dünya fındık üretiminde ilk sırada yer aldığının ve her yıl ortalama dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşıladığını vurguladı. 

Bayraktar, özellikle Karadeniz bölgesinde yaklaşık 2 milyon insanın geçimini fındıktan sağladığına işaret ederek, ürünün Karadeniz Bölgesinin sosyo-ekonomik yapısının lokomotifi, bel kemiği olduğunu bildirdi.  

Fındığın bölgenin topografik yapısı itibarıyla, başka bir alternatif ürünün yetiştirilemeyeceği, tarıma elverişsiz, eğimli arazilere sahip, zor coğrafyada üretildiğine değinen Bayraktar, erozyonu ve olabilecek heyelanları önleyerek toprakların muhafazasında rol oynaması bakımından da fındığın büyük önem arz ettiğini belirtti.  

"Alan bazlı gelir desteği devam etmeli"

Verimli ve kaliteli ürün için, fındık üretiminin başlangıcından hasat dönemine kadar geçen devrede mazot, gübre, ilaç gibi gerekli temel girdilerin kullanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: 

"Mazot ve gübre gibi girdilerin fiyatları oldukça yüksek seyrediyor. Fındık toplama işçilik ücretleri de eklenince üretim maliyetleri daha da artıyor. Üretim maliyetleri yüksek, ekonomik örgütlenme de yetersiz olunca, üreticimiz ürününü uygun fiyata pazarlamakta zorlanıyor. Fındıkta 400 bin üretici varken, alıcı sayısı çok az. Üreticimiz, ürettiği ürünün fiyatını belirleyemiyor, mağdur oluyor. Bundan dolayı alan bazlı gelir desteği ve alternatif ürüne geçen üreticilere telafi edici ödeme uygulamasının devam çok önemli. Fındıkta üretici kaderine terk edilmemeli, alan bazlı destek, 2015 ve sonrasında da devam etmelidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, daha önce yaptığımız görüşmelerde, bu desteğin 2015'den sonra da devam edeceğini tarafımıza iletmişti. Alan bazlı destek, fındıkta maliyetlerin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan hasattan hemen sonra, ürün pazara inmeden verilirse, üreticimiz sıkıntı çekmez, ürününü yok pahasına elden çıkarmaz." 

Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, tarımsal destekleme kapsamında fındık için 2014 yılı için toplam 828 milyon lira destekleme ödemesi yaptığını belirterek, "Bu destekler, zor durumda olan üreticimizi memnun etmiş, az da olsa mağduriyetinin giderilmesini sağlamıştır. Fındık üreticimiz de aldığı desteğin karşılığını, ekonomiye sağladığı istihdam, katma değer katkısıyla, 2009-2014 döneminde yapılan 10,4 milyar dolarlık ihracatla fazlasıyla vermişti" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir