"Başta gelen bir ihracat pazarıydı"

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Pokrovskaya Meyve Sebze Halinin kapatılmasının, sektör ihracatını olumsuz etkileyeceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON - Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'den Rusya Federasyonu'na yapılan yaş meyve ve sebze ihraç ürünlerinin Rusya piyasasına dağıtımının yapıldığı Moskova'daki Pokrovskaya Meyve Sebze Halinin, Moskova Belediyesi tarafından kapatılmasının, yaş meyve ve sebze sektöründe şok etkisi yaptığını belirtti.

Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Toplam sektör ihracatının yüzde 40'ının yapıldığı ve en başta gelen ihraç pazarlarımızdan olan Rusya Federasyonu'nda birçok ihracatçının iş yeri ve dağıtım depolarının bulunduğu Pokrovskaya Meyve Sebze Halinin ani bir kararla kapatılması, narenciye sezonunun başlangıcında sektör ihracatını büyük oranda olumsuz etkileyecektir. Kısa vadede dağıtım yeri olarak kullanılan halin alternatifinin olmaması, ihracatçıları büyük endişeye sevk etmiştir. Ülkemizin en önemli ihraç pazarlarından olan Rusya Federasyonu piyasasında uzun uğraşlar ve emekler sonucu elde ettiğimiz pazar payımızın korunabilmesi için acil olarak, Türk ihracatçılarımıza ait bir lojistik deposunun kurulması gerekmektedir."

Türk imajını en üst düzeyde yansıtacak modern bir dağıtım deposunun oluşturulması ile yaş meyve sektöründe yakalanan pazar payının korunabileceğine dikkati çeken Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Aksi takdirde sektör ihracatının büyük sekteye uğrayacağı ihracatçılarımız tarafından da çok iyi biliniyor. Gelişmiş birçok ülkenin ihracata destek amacıyla stratejik gördüğü ülke pazarlarında ihracatçılarına modern depolar, lojistik merkezler oluşturarak faaliyete geçirdiği dikkate alındığında, ülke olarak bizim de bu pazarlama konseptine uygun modelleri hızlı şekilde faaliyete geçirmemiz büyük önem ihtiva etmektedir. Yaşanan bu ani gelişmeden dolayı ihracatçılarımız büyük endişe içinde bulunmaktadır.

İhracatçılar, sorunun hızlı çözümü noktasında yetkililerden yardım beklemekte ve hızlı şekilde Moskova'da Türk ihracatçılarına ait bir dağıtım deposu, lojistik merkezin faaliyete geçirilmesini talep etmektedirler. Gerekirse yap-işlet-devret modeliyle yapılabilecek modern bir soğuk hava depolu dağıtım deposu, lojistik merkez için ihracatçılarımız kendilerine güvenceli ve garantili bir yer tahsis edilmesi halinde, hızlı şekilde yatırıma başlayabileceklerini de ifade etmektedirler."