'Prim desteği merdivenaltını bitirir'

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, son 10 yılda zeytin ve zeytinyağında merdivenaltı üretimin arttığını söyledi. Asa, kilogram başına müstahsil makbuzuna prim desteği verilerek kayıt dışılığın önlenebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARAFAT

Zeytin ve zeytinyağında merdivenaltı üretimden kaynaklanan haksız rekabetin önüne geçmek için üreticilerin kayıt altına alınması gerektiğini belirten Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, kilogram başına müstahsil makbuzuna prim desteği verilmesi gerektiğini söyledi. Asa, ayrıca kırsal kalkınmayı desteklemek adı altında üretim planlayan belediyelerin markalaşmaya zarar verdiklerini kaydetti. Marmarabirlik’in 32 bin ortağı, 650 çalışanıyla zeytin ve zeytinyağında piyasa yapıcı kuruluş konumunda olduğunu kaydeden Başkan Asa, son 10 yılda zeytin ve zeytinyağında merdivenaltı üretimin arttığına dikkat çekerek; “Bakanlığın sofralık zeytin tüketiminin artması ve sağlıklı bir nesil yetiştirmek adına merdivenaltı üretimi önlenmesi gerekiyor. Bunun tek yolu var. Üretimin kayıt altına alınması.

Üretimi de kayıt altına almak için kilogram başına müstahsil makbuzuna 10-50 kuruş prim desteği verilmesi gerekiyor” dedi. Bu şekilde üreticilerin müstahsil makbuzu alması sağlanırken bütün üretimin de kayıt altına alınabileceğini ifade eden Asa, aynı zamanda bu yolla üreticinin de güven altına alınacağını, sektördeki haksız rekabetin de önleneceğini savundu. Zeytinyağı ithalatı isteyenlerin sadece bunu piyasaları manipüle etmek için özellikle kullandığını kaydeden Asa, "Bu da Türkiye’de özellikle zeytinyağı tüketimine ciddi zarar veriyor” diye konuştu.

Zeytinde ‘var’ yılı, 45 ila 50 bin ton ürün alımı hedefleniyor

Bu yıl zeytinde ‘var’ yılı olduğunu belirten Asa, geçen yıl üreticilerinden 32 bin ton alım yapan Marmarabirlik’in bu yıl 45 ila 50 bin ton arasında ürün alımı hedefl ediğini açıkladı. Yıllık satışlarının 37 bin ton bandına oturduğunu kaydeden Asa, yıllık 2 bin ton zeytinyağı satışı gerçekleştirdiklerini aktardı. Asa, bu yolla arzı daha kolay yönetebildiklerini, 2018 yılında 50 bin ton ürün alımı ve 45 bin ton satış yapmayı hedefl ediklerini söyledi. Marmarabirlik’in bu yılki satış hedefi ise 35 bin ton. 70 bin ton olan depolama kapasitesini devam eden yatırımlarla 100 bin tona yükseltecekleri bilgisini veren Hidamet Asa, kooperatifl erde büyüklüklerine göre depolama yatırımı yaptıklarını, Edincik ve Gemlik’te de ihaleye çıkılacağını duyurdu.

“Ağaç sayısının azaldığı ifadesi gerçeği yansımıyor”

Tarım İl Müdürlüğü ile hayata geçirdikleri proje kapsamında Bursa genelinde zeytin ağacı varlığını tam anlamıyla tespit ettiklerini aktaran Asa, Bursa’da 2015 yılında 11 milyon olan verim alınan ağaç sayısının bugün 13 milyon adede yükseldiğini belirtti. Marmarabirlik’in Gemlik tipi sofralık zeytin üretiminin yanı sıra tüketici talepleri doğrultusunda ortakları dışından da yıllık 2 bin ton yeşil zeytin alımı yaptığını aktaran Asa, yeşil zeytini ortaklarından temin etmek için geçen yıl 18 bin adet zeytin fidanını bedelsiz olarak dağıttıklarını, bu yıl dağıtıma devam edeceklerini dile getirdi. Asa, Marmarabirlik’in 13 bin ton lisanslı depolama kapasitesiyle dünyada ilk ve tek olduğunu savundu.

Ramazanda zeytine zam yok

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, belirlenen satış stratejileri çerçevesinde, tüketicilerin, iftar ve sahur sofralarının gözdesi olan zeytine daha kolay ulaşabilmeleri için ramazanda zam yapmayacaklarını açıkladı.

İhracat pazarları için Turquality’ye başvurdu

İhracat pazarlarında kalıcı olmak için bu yıl Turquality programına başvurduklarını anlatan Asa şöyle konuştu; “Marmarabirlik artık bir dünya markası. Her geçen gün ürün çeşitliliği ve kalitesini artırıyor, marka değerini her geçen yıl daha da yükseltiyor. Son olarak Suudi Arabistan’ın en büyük market zinciri Bin Dawood’a ürün vermeye başlayacağız. Ayrıca Rusya’ya da ihracat başladı. Ortadoğu ve Arap ülkelerine halihazırda ihracat yapılıyor. Avrupa ülkelerinde özellikle Türk nüfusun yoğun olduğu etnik pazarlarda güçlüyüz. Amerika’da da satışlarımız artıyor.”

İnovatif ürünlerle katma değerini artırdı

380 barkodlu ürünü bulunan Marmarabirlik, piyasa dinamikleri ne göre inovatif ürünler de geliştiriyor. Organik sertifi kası olan yetiştiricilerden aldığı zeytinlerden ürettiği organik zeytinyağı, yüzde 2.5 tuz oranıyla Gold, ambalaj ödüllü kuru sele ya da zeytinyağı sektöründe bir ilk olan ‘katla yağla’ konsepti ticarileşen geliştirmelerin sadece bir kısmı. Ar-Ge biriminde geliştirilen ‘katla yağla’ için 2 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Bugün THY mutfağında yer alan Marmarabirlik ürünleri aynı zamanda HORECA, yurt veya askeriye gibi toplu tüketimin olduğu yerlerde de etkin. Birlik, bugüne kadar biri organik gübre, diğeri de enerji üretimi olmak üzere iki TÜBİTAK projesi hayata geçirdi.

“Belediyenin amacı süt üretmek olmamalı”

Belediyelerin kırsal kalkınma vizyonu çerçevesinde gıda, tarım ve hayvancılık alanında üretime başladığına işaret eden Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, “Bir belediyenin amacı süt üretmek olmamalı. Örneğin belediye tarafından Orhangazi Gürle’de zeytin işleme üzerine bir tesis kurulması planlandığını duyuyoruz.

Depolama tesisi kurulması hem sektöre hem de üreticiye getiri sağlar. Marka olmak kolay değil. Zeytin, stok maliyeti yüksek olan bir ürün. Biz şu anda 2015'te aldığımız ürünü satıyoruz. 2 yıl öncesinden parasını verip aldığınız, 2 yıl sonra satmaya başladığınız ve 6 ay sonrasında geri dönüş alacağınız bir ürün. Belediyenin bunu yapmasına gerek var mı?”