Pirinçte KDV'yle birlikte fiyatlar da inecek

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, pirinç fiyatlarında KDV'ye paralel düşüş bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun pirinçteki KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1'e ineceği yönündeki açıklamasının pirinç fiyatlarında düşüşe neden olacağı belirtiliyor.

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, kararı olumlu bir adım olarak gördüğünü belirtirken, hali hazırda tüm bakliyatlarda yüzde 1 olan KDV’nin pirinçte yüzde 8 olmasının yanlış olduğunu söyledi. 

“Pirinç aslında bakliyatların önemli bir bölümünden çok temel bir ihtiyaç maddesidir” diyen Erdoğan şöyle devam etti: 
“Pirincin hammaddesi olan çeltikte KDV zaten yüzde 1’di. İşlenince ise yüzde 8’e çıkıyordu. Gıda enflasyonundan söz edildiği bir dönemde zaten yüzde 8’lik bir KDV pirincin daha da pahalıya satılmasına neden oluyordu.”
 
KDV indirimiyle birlikte pirinç fiyatlarında da makulleşmenin yaşanacağını belirten Mehmet Erdoğan, “Fiyatlarda belirtilen KDV oranı ölçüsünde yani yüzde 7’lik bir azalma bekliyoruz” dedi.
 
Pirinçte kalite artacak
 
Yüksek KDV’nin aynı zamanda sektörü kayıt dışına ittiğine de dikkat çeken Mehmet Erdoğan şu noktalara dikkat çekti: 
“Merdiven altı çalışan firmalar, yüzde 8 avantaj getirmiş oluyordu. Vergi düzenlemesi kayıt dışının ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Böylelikle daha düzgün çalışan firmaların gücü artacak ve pirincin kalitesi de yükselecektir.”