Ot ithalatında top Ekonomi Bakanlığı'nda

Kaba yem fiyatklarında başlayan yükselişe dönük tedbirler alınmaya çalışılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Kaba yem fiyatlarında son dönemlerde yaşanan aşırı yükselişin etkilerini azaltmak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ot, sap, samanın gümrüksüz ithalat yönündeki kararında ikinci aşama da tamamlandı. İthalat yasağı 9 Ağustos'ta yönetmelikle kaldırılan ürünler için Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numaraları belirlendi. Bundan sonraki aşamada, halen Ekonomi Bakanlığı'nda bulunan indirimli gümrük vergisi düzenlemesinin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.

Kaba yemde fiyatların aşırı yükselmesine rağmen talebin yine karşılanamaması üzerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca alınan gümrüksüz ithalat kararının hayata geçirilebilmesi için çalışmalar sürüyor. Bununla ilgili ilk olarak Ekonomi Bakanlığı'na yazı gönderildi. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde bekleyen düzenleme, önce Maliye Bakanlığı'nın da onay vermesi halinde Bakanlar kurulu Kararı haline getirilerek uygulamaya konulacak. Kararname oluşturma çalışmaları sürerken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da teknik düzenlemeleri yerine getirdi. Bu kapsamda 9 Ağustos'ta Bitki Karantina Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Değişiklikle daha önce ithalatı yasak olan sap, saman, ot ve yaprak, ithali yasaklı ürünler listesinden çıkarıldı.

GTİP numaraları belirleniyor

Saman, ot, sap gibi ürünlerin gümrüksüz veya sembolik oranlı gümrükle getirilebilmesi amacıyla bu ürünler için GTİP numaraları da belirlendi. Yürürlükteki mevzuat uyarınca GTİP numarası bulunmayan ürünler ithal edilemiyor. Bakanlık, önceki gün il müdürlüklerine bir genelge göndererek ithalat sırasında yapılacak denetimler ile ithalat yapılabilecek gümrük kapılarını belirledi. Buna göre ithalat Artvin, Edirne, Hatay, İzmir, Kocaeli, Mersin, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak illerinden yapılabilecek.

Genelgeye göre, ithalat yapmak isteyenler önce veteriner sınır kontrol noktasına ön başvuru yapacaklar. Ürünlerin sevkiyatı veteriner hekimler tarafından, halk ve hayvan sağlığı açısından belirlenen kriterler uyarınca yapılacak kontrollerden sonra yapılabilecek. Giriş yerlerinde veteriner kontrolü yapılmadan iç gümrüklere sevk edilen sap ve saman sevkiyatları için doğrudan
uygunsuzluk kararı verilecek.