Osmaniye, zeytin ve hayvancılık OSB ile 5 bin istihdam yaratacak

Osmaniye Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Murat Teke, "İki ihtisas bölge ile Osmaniye'ye ciddi yatırımlar yapılacak ve en az 5 bin kişi istihdam edilecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Belma BAĞRIK

OSMANİYE - Ekonomisinin büyük bir bölümünü tarım sektörünün oluşturduğu Osmaniye'de, yer fıstığının yanı sıra zeytincilik sektöründe de önemli gelişmeler yaşanıyor. Son yıllarda yapılan atılımla dikilen milyonlarca zeytin fidanı meyve vermeye başlarken, üretilen zeytinlerin nerede depolanacağı veya işleneceği önemli bir sorun haline geldi. Bu noktada Türkiye'nin ilk Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ni kurma çalışmalarına başladıklarını ifade eden Osmaniye Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Murat Teke, "Osmaniye'de zeytincilik dağınık bir şekilde yapılıyor. Odamız öncülüğünde yapılan bu proje için yer tavsiyesinde bulunduk. Osmaniye İl Tarım Müdürlüğü, Ticaret Borsası, Valilik, İl Özel İdaresi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bir müteşebbis heyet kurulacak. Daha sonra yer istimlakları için bakanlığa başvuru yapılacak" dedi. 

İhtisas bölge kurulduğu zaman en az 50 fabrika yatırımının yapılacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Teke, salamura, zeytinyağı, sabun veya entegre tesislerin kurulmasını hedeflediklerini kaydetti. Teke, "Bölge sayesinde Osmaniye'ye 250-500 milyon lira arasında bir yatırım yapılması bekleniyor. İhtisas bölgesi kentteki zeytinyağı fabrikalarının bir arada olması bakımından da önem taşıyor" şeklinde konuştu. Teke, ayrıca Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projelerinin de olduğunu aktarırken, Osmaniye'de hayvancılığın sistemli bir şekilde yapılmadığını vurguladı. Osmaniye'den İstanbul'a ciddi oranda et gönderildiğini aktaran Teke, İstanbul'dan bu konuda önemli bir talep geldiğinin altını çizdi. Teke, Hayvancılık İhtisas Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Bölgenin meralara yakın yerde kurulması planlanıyor. Hem zeytincilik hem de hayvancılık ihtisas OSB'lerin kurulmasıyla en az 5 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Bu ihtisas bölgelerin diğer tarım ürünlerin üretiminde de tetikleyici etki yapacağını düşünüyorum. Zeytincilik ve hayvancılığın gelişmesiyle Osmaniye'de, tahıl, yağlı tohum ve yem bitkilerinin üretimi ve depolaması da artacaktır" şeklinde konuştu.

Osmaniye'de ihracatın sürekli arttığını ancak açıklanan ihracat rakamlarının Osmaniye için çok net olmadığını vurgulayan Teke, "Osmaniye'nin ihracatı görünenden çok daha fazla ama gümrük sahamız olmadığı için gümrükleme yapılamıyor. Yaklaşık 40  ihracatçı firmamız var ancak bunların sadece 4-5 tanesi euro belgesi alıyor bizden. Gümrük olmadığı için ya Mersin ya da İskenderun'dan ihracat belgelerini alıyorlar. Bu nedenle onların yaptığı ihracat bizim kayıtlarımızda görünmüyor. Gümrüğümüzü açtığımız zaman ihracat rakamlarımız net olarak ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.

Lojistik köyün 1 yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor

Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde yapmayı planladıkları lojistik köy projelerinin de olduğunu aktaran Teke, "İskenderun, Osmaniye ve Kahramanmaraş bölgesini kapsayan bir lojistik köy çalışması olacak. Üretimin depolanması ve nakliyesi için bu projenin yapılması şart. 600 dönümlük bir alanın tahsisi yapıldı. Bunun için AB'den bir fon desteği de var. 1 yıl içinde faaliyete geçmesini planlıyoruz. Yaklaşık 30 milyon euroluk bir yatırım olacak" dedi. 

2023 yılı ihracat hedefi 10 milyar $

Murat Teke, Osmaniye ekonomisinin gelecek 5 yılda OSB'nin gelişmesi, Gümrükleme Sahası ve Lojistik Köy projeleri ve tarım-hayvancılık alanında yapılan atılımlarla gelişeceğini söylerken, "Hedefimiz 2023 yılında Osmaniye'de 1,5 milyon nüfusa ve 10 milyar dolar ihracata ulaşmak. Türk ekonomisinin öncü kurumlarından olan Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası, sadece Osmaniye'nin değil, bulunduğu bölgeden tüm Türkiye'ye yayılan bir ticari ekol haline geliyor" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir