Ormanlar köylüye gelir kaynağı oluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, hayata geçirdiği "Gelir Getirici Tür Eylem Planları" kapsamında geçen yıl 5 milyon 100 bin gelir getirici tür fidanını toprakla buluşturdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünün hayata geçirdiği "Gelir Getirici Tür Eylem Planları" kapsamında geçen yıl 5 milyon 100 bin gelir getirici tür fidanının toprakla buluşturulduğunu ve köylüler için yeni gelir kaynakları oluşturulduğunu bildirdi. 

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünce 2013'te 139 bin 440 dekar alanda gelir getirici tür fidan dikiminin gerçekleştirildiğini belirtti.  

Bakan Eroğlu, "Ormanlarımıza artık sadece çam dikmiyoruz. Meyvesinden, yaprağından, tohumundan, kabuğundan ve çiçeğinden faydalanılan türlerin yetiştirilmesine öncelik veriyoruz. 2013 senesinde 2 bin 155 köyde çalışmalar yürüttük. Ceviz, badem, fıstıkçamı, defne, mahlep, keçiboynuzu gibi daha pek çok gelir getirici türden 5 milyon 100 bin fidanı diktik" ifadesini kullandı. 

Ormanların artık vatandaşların gelir kaynağı olacağını belirten Eroğlu, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde elde ettiğimiz mahsuller ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. İthalat ve ihracat tablosunu tersine çeviriyoruz. Ceviz, badem gibi gelir getirici türlerde dışa bağımlılığı sona erdirmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda yöre halkımıza iş imkanı yaratarak ekonomik şartlarının iyileşmesine olanak sağlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Bakanlık olarak gece gündüz çalıştıklarını ve bundan sonra da bu çalışmaların süreceğini ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti: 

"2013 senesinde 1 milyon 227 bin ceviz, 1 milyon 966 bin badem, 790 bin fıstıkçamı, 66 bin defne, 80 bin mahlep, 62 bin keçiboynuzu, 909 bin diğer gelir getirici tür fidanını 2 bin 155 köyde toprakla buluşturduk. Dikilen bu fidanlardan elde edilen odun dışı ürünlerin faydalanma hakkını sembolik bir bedel karşılığında, bakmak ve korumak kaydıyla yöre halkına verdik. 2014 senesinde de 2 bin 772 köyde bu çalışmaları sürdüreceğiz. Gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmaları ülke kalkınmasında da lokomotif görevi üstleniyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir