Mısırdaki daralma eti vuracak
Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'ne göre mısır üretimindeki daralmadan en büyük zararı et endüstrisinin göreceği tahmin ediliyor.
İSTANBUL - Açıklanan son verileri değerlendiren Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'nde temmuz üretimi 10,8 bin kile ile tahminin 2,2 bin altında kalan mısır üretimi daralmasından, önceliğin biyoyakıtlara verilmesiyle, en büyük zararı et endüstrisinin göreceğinin tahmin edildiğini belirtti.
Japonya'da açıklanan büyüme verilerine değinilen bültende "Japonya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 ile beklentilerin yarısı kadar bir büyüme kaydederken, tüketici harcamalarının hız kesmesi ve Avrupa'daki krizin dünya genelinde talebi baskılaması da, ekonomik toparlanma konusunda belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Japonya ekonomisi bu yılın birinci çeyreğinde, hükümetin düşük emisyonlu araçlar için sağladığı desteğin özel tüketimi yükseltmesiyle %1,3'lük güçlü bir büyüme kaydetmişti" ifadelerine yer verildi.
Bültende uluslararası piyasada artan mısır fiyatlarıyla ilgili yapılan değerlendirmede ise son 50 yılın en büyük kuraklığını yaşayan ABD'deki arzdaki daralma ile mısırda altı, soya fasulyesinde ise dokuz yılın en düşük ürün kullanımının görülmekte olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Mısırı en çok üreten ve dünya ihracatının en çoğuna sahip olan ABD'de, mısır, hayvan yemi ve biyoyakıt üretiminde kullanılıyor. Biyoyakıtlar ABD'deki petrol tüketiminin yüzde 5'ini karşıladığı için hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tahıl ürünlerinin (mısır, soya) biyoyakıt olarak kullanımını sübvanse ediyor. Temmuz üretimi 10,8 bin kile ile tahminin 2,2 bin altında kalan mısır üretimi daralmasından, önceliğin biyoyakıtları verilmesiyle, en büyük zararı et endüstrisinin göreceği tahmin ediliyor. Beklenti önümüzdeki yıl ABD'de kırmızı et ve kümes hayvan ürünlerinin azalması yönünde."
Bültende ayrıca Yunanistan istatistik kurumu (ELSTAT) tarafından açıklanan verilerle ilgili şunlar kaydedildi:
"Yunanistan ekonomisi, ELSTAT'ın verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 daraldı. Resesyonda 5. yılına giren Yunanistan ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 daralmıştı. Yunan hükümeti bu yıl durgunluğun yüzde 7'yi aşabileceği tahmininde bulunurken, Yunanistan Merkez Bankası ise ekonominin bu yıl yüzde 4,5 daralacağını öngörüyor."