Marmarabirlik, zam tartışmalarını bitirdi!

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi olan zeytinde fiyat artışı olmayacak. Tüketicilerimiz Marmarabirlik ürünlerini uygun fiyatlarla alarak güvenle tüketebilirler” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Sofralık zeytin fiyatlarında rekora ulaşan artış haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi olan zeytinde fiyat artışı olmayacak. Tüketicilerimiz Marmarabirlik ürünlerini uygun fiyatlarla alarak güvenle tüketebilirler” dedi.

Marmarabirlik’in planlı ürün alımları, düzenli stoklar ve yeni pazarlarla ürün alım ve satış rakamlarını rekor düzeye çıkardığını ifade eden Asa, “2014’te rekor satış rakamlarına ulaşarak, 36 bin 200 ton zeytin sattık. 2015 yılsonu satış hedefimizi ise 40 bin ton olarak belirledik. Belirlediğimiz satış stratejileri çerçevesinde sofralık zeytinde fiyat artışı olmayacak. Özellikle gıda fiyatlarının arttığı Ramazan ayında Marmarabirlik ürünlerini aynı fiyatlardan tüketiciye sunmaya devam edeceğiz. Tüketiciler, sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezi olan zeytini uygun fiyatlarla bulabilir, Marmarabirlik ürünlerini güvenle tüketebilirler” diye konuştu.

5 yılda yüzde 25 büyüme

Zeytin ve zeytinyağı ihracatını da değerlendiren Asa, Marmarabirlik’in son 5 yılda yeşil ve siyah zeytinde yapılan toplam ihracatın yüzde 10’luk büyüme oranını geride bıraarak, yüzde 25’lik büyüdüğünü söyledi. Asa, “2009’da 13 milyon dolar olan ihracatımız 2014’de 25 milyon dolar seviyesinde gerçekleştirdi. 2015 hedefimiz ise 30 milyon dolar. 2015 sonunda Avrupa’ya yapılacak ihracatla 6 bin tonun üzerinde ihracat öngörüyoruz” dedi. Ülke genelinde yeşil ve siyah zeytin ihracatının yüzde 27’sinin dökme, yüzde 73’ünün ambalajlı olarak yapıldığını vurgulayan Asa, Marmarabirlik’in ihracatının yüzde 94’ünün ambalajlı ürün satışlarından oluştuğunu dile getirdi. 

Artışın nedeni düşük rekolte

Hidamet Asa, zeytinyağı fiyatlarındaki artışın ise geçtiğimiz yıl rekoltenin düşük seviyelerde gerçekleşmesinden kaynaklandığına işaret ederek, “Sezon başında Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin rekolte tahmini 190 bin ton olarak açıklanmış ancak üretim rakamları beklentinin oldukça altında kalmıştır. TSE sınıflandırmasına göre zeytinyağı, içerdiği asit oranına göre sınıflara ayrılmaktadır. Rekoltenin tahminlerin altında kalması nedeniyle asit oranı 0.8’e kadar olan naturel sızma ve naturel birinci zeytinyağının üretimi az olmuş, az olan üretime talep fazla olmuş ve dolayısıyla fiyat artışı yaşanmıştır. Fiyat artışının asıl sebebi budur. Bu yıl normalin üzerinde seyreden zeytinyağı fiyatları, ekim-kasım aylarında başlayacak hasatla birlikte normal seviyeye gelecektir” ifadelerini kullandı.