Mandalinada fiyat sorununa 'kurutulmuş' çözüm
Mandalinada yüksek rekolte nedeniyle fiyatlar gerileyince üretici çareyi ürünü kurutarak pazarlamakta buldu
Mandalinada üretimin artmasıyla düşen fiyatlardan şikayet eden üretici, çareyi ürünü kurutmakta buldu.
Türkiye'nin önde gelen mandalina üretim merkezlerinden İzmir'de Ege Denizi'ne bakan ovalarda hasat sezonu başladı. Bu yıl hem kalitenin hem rekoltenin yüksek olduğu mandalinada ihracat taleplerinin de artması üreticiyi umutlandırıyor. Ancak rekoltenin artması nedeniyle kilogramı 50 kuruşa kadar gerileyen mandalinanın mevcut koşullarda üreticisine "para kazandırır" durumda olmadığı belirtiliyor.
Seferihisar Mandalina Birliği Başkanı Cumhur Eriş, bu yıl 62 bin ton rekolteyle üretim rekoru beklediklerini söyledi.
Kalitenin de tatmin edici seviyede olduğunu vurgulayan Eriş, güzel bir sezona başlamalarına rağmen fiyatların üreticiyi memnun etmediğini anlattı.
Türkiye'deki mandalina üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşıladıklarını ifade eden Eriş, "Bu fiyat seviyesiyle devam etmesi halinde gelecekte mandalina ağaçlarının sökülme riski ortaya çıkabilir. Ürünü kurutarak pazarlamak ise bizim için önemli bir çözüm seçeneği." dedi.
Kurutulmuş meyvelere ilginin giderek arttığını, Avrupa ülkelerinde özellikle çocukların abur-cubur yerine sağlıklı atıştırmalık olarak kurutulmuş meyve tükettiğini kaydeden Eriş, havayolu şirketlerinin de uçaklarda daha hafif ve pratik olması nedeniyle kurutulmuş mandalinayı tercih ettiğini dile getirdi.
Rusya'nın ulaşılması güç bölgelerinde ve Hindistan'da da kurutulmuş mandalinanın talep gördüğünü anlatan Eriş, "Mandalinayı besin değerini kaybetmeden kayısı kıvamında kurutabiliyoruz. Geçen yıl 60 ton talep geldi ancak yanıt veremedik. Bu yıl kurutma tesisi kurmak üzere çalışma başlattık. Gelecekte ürünümüzün büyük bölümünü kurutulmuş pazarlayacağız. Böyle elverişli bir pazar yapısı içinde rahatlıkla satabileceğimiz bir ürün. Üstelik katma değeri yaş meyveye göre yaklaşık 4 kat daha fazla. Bu sayede ağaçlarımızı kesilmekten kurtarabileceğimizi düşünüyoruz."
Rekolte yüzde 30 arttı
Narenciye Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç İnan Yılmaz ise Ege Bölgesi'nde geçen yıla göre mandalina rekoltesinin yüzde 30'luk artışla 220 bin tona çıkmasını beklediklerini söyledi.
Rusya ile yaşanan sorunların çözülmesiyle ihracatçının rahat nefes aldığını kaydeden Yılmaz, Ortadoğu ve Arap pazarında ise savaş koşullarının etkisiyle kara nakliyesi imkanının kalmadığını bildirdi.
Yılmaz, kur seviyesinin de ihracat için uygun olduğuna işaret ederek bu yıl iyi bir sezon yakalayacaklarını kaydetti.