Küllenmenin maliyeti 300 milyon dolar

Küllenme hastalığı nedeniyle geçen yıl fındıkta 100 bin tonluk kaybın yaşandığı bunun ekonomiye 300 milyon dolara mal olduğu bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, küllenme hastalığı nedeniyle sektörün 300 milyon dolarlık zarara uğradığını söyledi.

Türkiye'nin 15 yıl öncesinde dünya fındık üretiminin yüzde 85'ini karşılarken, şimdilerde bu oranın yüzde 65'lere kadar düştüğüne dikkat çeken Gören "Yaşadığımız üretim kaybında, rakip ülkelerin sayısının artması ve içerde yapılan çeşitli uygulama hatalarının yanında son yıllarda ortaya çıkan külleme hastalığı da önemli bir etken oldu. Külleme nedeniyle üç yıl önce kayıp yoktu ama geçen yıl 100 bin ton civarında yani yaklaşık 300 milyon dolar kayıp yaşandığını düşünüyoruz" dedi.

Başkan Gören, "Türkiye'de fındık üretimi yapılan 700 bin hektar alanın yüzde 80'inde külleme ile mücadele gerekiyor. Külleme ile mücadelede ilaçlama ve işçilik maliyeti dönüm başına 45 TL. Yani külleme ile mücadelenin toplam maliyeti yaklaşık 250 milyon TL civarında" ifadelerini kullandı.

Küllenme nedir, nasıl mücadele edilir?

Fındık Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölüm Sorumlusu Dr. Arzu Sezer de fındık üretiminde 2014 yılından itibaren külleme nedeniyle yüzde 10 ila 20 verim kaybı yaşandığını belirtti.

Hatalık ile mücadele için yapılması gerekenleri anlatan Sezer, şunları ifade etti:

"Külleme, bir mantar grubunun neden olduğu hastalıktır. Fındık yaprağı ve çotanaklar üzerinde önceleri beyaz un serpilmiş gibi lekeler meydana gelir. Zamanla bitki dokularında kurumalar, vaktinden önce dökümler oluşur. Ve yaprakların fotosentezini azaltırlar. Sonuç olarak külleme fındıkta gelişme geriliği yaratarak kaliteyi olumsuz yönde etkiler, zamanla ürün kaybına yol açar.

Hastalıkla mücadelenin Tarım Bakanlığının Zirai Mücadele Teknik Talimatı doğrultusunda yürütülmesi gerekiyor. Ayrıca yere dökülen yapraklar ve diğer bitki artıklarının toplanması ve imha edilmesi gerekiyor. Böylece hastalığın sonraki seneye geçişi azalır. Ayrıca bahçe içinde iyi bir budama ve yabancı ot mücadelesi de yapılmalı. Öte yandan çotanak bağlama döneminde ilaçlamalara başlanması gerekiyor. Ve sezon boyunca 3 ila 6 arasında ilaçlama yapılmalı."

Bu konularda ilginizi çekebilir