'Kovan standardı olmadığından verim düşüyor'

Arı Kovanı İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Şener, "Kovanın standardı olmadığında bal verimi düşük oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde bir kovandan 15-20 kilogram bal çıkıyor. Avrupa'da bir üretici kovan başına 70-80 kilogram bal alıyor."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arı Kovanı İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Tahir Şener, arı kovanı standardı konusunda Türkiye'de çok farklı ölçülerin bulunduğunu belirtti. Bir standart yakalamak için titizlikle çalıştıklarını anlatan Şener, şöyle konuştu:

"Kovanın standardı 43,5 santimetreye 50,5 santimetre olmalıdır. Bu kovana 10 çıta sığıyor. Bu ölçülerde hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Arı taşımada, aktarımlarda hiçbir sıkıntı olmaz, böylece arı da zarar görmez. Herkesin kovan üretmesini istemiyoruz. Kovanı iki tahta olarak görmemek lazım. Arıcı aracılığını kovan imalatçısı da imalatını yapsın. Kovanın standardı olmadığında bal verimi düşük oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde bir kovandan 15-20 kilogram bal çıkıyor. Avrupa'da bir üretici kovan başına 70-80 kilogram bal alıyor."

Arı üreticilerinin eski ve kullanılmış kovan satın almamaya özen göstermesi gerektiğinin altını çizen Şener, şunları kaydetti:

"Kovan alırken ölçüm yapılması gerekiyor. Kovanı iyi olması arının sağlığında en önemli etken. Bir kovanla 20 yıl çalışan var. Bu yanlış bir davranış şekli. Çünkü o kovanlarda bakteri ve mikrop bulunabiliyor. Kovanda fırınlı kereste kullanılmalıdır. Fırınsız olanlar bakteri üretimi yapıyor. Metal aksamı paslanmaz olmalıdır. Çıtanın kalitesi de önemli. Kovanı taşımak için gerekli tutamakların geniş olması gerekiyor. Yeni başlayan arkadaşlar polen tuzaklı kovan almalıdır. Kovan üretme ruhsatı bulunmayanlardan kovan alınmamalıdır."

'Mobil sistem' ile arıcılık'Mobil sistem' ile arıcılık