Kayseri, sulu tarımı %35'e çıkaracak 3 projeyi bekliyor
İnşaatları ödenek engeline takıldığı için 4 yıl geciken Kayseri'deki sulama tesisleri 2018 yılı baharında hizmete girecek.
MAHMUT SABAH
KAYSERİ - Kayseri'de 2014 yılında tamamlanması öngörülen ancak ödenek yetersizliği yüzünden inşaat çalışmaları aksayan Develi 2. Merhale Sulama Projesi ile Bahçelik ve Yamula Barajı Sulama Projeleri 2018 baharında bitecek. Develi projesi, Zamantı Irmağı'ndan yılda 102.83 milyon metreküp suyun, Develi Ovası'na aktarılarak 58.7 bin hektar alanın sulu tarıma açılmasını öngörüyor. Projenin 2'nci merhalesinde ilk etabı oluşturan ve söz konusu suyu ovaya derive edecek şekilde planlanlanan 10.7 kilometre uzunluğundaki Gıcık Tüneli ile 6 bin 445 metrelik yaklaşım ve iletim kanalları 2011 yılında tamamlandı. 5 ünitede ise çalışmalar devam ediyor. Ödenek yetersizliği yüzünden gecikmeli olarak programa alındığı söylenen bu ünitelerin 4'ü sulama tesisi, 1'i ana şebekede depolama işlevini üstlenen Gümüşören Barajı. Baraj inşatı geçen yıl bitti. 2 ünite ise yatırım programına alınmayı bekliyor. 2 aşamalı projenin temelleri 1974 yılında atıldı. İlk etapta, Ağcaşar ve Kovalı Barajları bitirilerek 18 bin 500 hektarlık alan sulu tarıma açıldı. Projenin ikinci aşamasında yer alan tesisler ile sulu tarıma açılacak alan 58 bin 681 hektara çıkacak. Zamantı Irmağı'ndan ovaya derive edilecek 103 milyon metreküp su, sadece sulama işlevini yerine getirmekle kalmayacak, Gümüşören Barajı'nda kurulacak HES ile yılda 25 milyon kwh elektrik enerjisi üretilecek. Bahçelik 49 bin hektarı sulayacak Bahçelik projesi sulama, enerji ve taşkın koruma amaçlı bir proje. Bahçelik Barajı 2005 yılında tamamlandı. Projenin ikinci aşamasında yer alan ve yapım çalışmaları ana isale sulama hattı ile eşzamanlı olarak başlatılan hidroelektrik santral ise 2010 yılında hizmete girdi. Santral yılda 29 milyon kilowat/ saat enerji üretiyor. Toplam 49.3 bin hektarlık alanı sulayacak ve 34.6 milyon kilovat/saat elektrik enerjisi üretecek şekilde projelendirilen barajda, bugüne kadar 5 sulama ünitesi bitirildi. 4 ünitede çalışmalar geçen yaz başladı. 2 ünite ise ileriki yıllarda yatırım programına alınacak. İnşaatı biten üniteler arasında uzunluğu 30 kilometreye varan 3 ayrı iletim hattı da var. 20 kilometrelik Köprübaşı - Ekrek ana iletim hattında çalışmalar devam ediyor. Bahçelik Barajı 216 milyon 140 bin metreküp su toplama kapasitesine sahip. Baraj 45 kilometrelik ana iletim kanalları aracılığı ile Pınarbaşı, Bünyan, Sarıoğlan, Tomarza, Develi ve Ağırnas'ta toplam 49 bin 33 hektar alanı sulayacak.
Yamula, 3 kentin daha sulu tarım umudu oldu
Yamula Barajı enerji ve sulama amaçlı inşa edilen baraj, yılda 425 milyon/kilowatsaat enerji üretiyor. Barajda toplanan 3.5 milyar metreküp suyu toprakla buluşturacak tesisler ise henüz bitmediği için havzadaki 187 bin 600 hektar alan sulu tarıma açılamıyor. Barajda toplanacak suyun yüzde 8'i sulama amaçlı kullanılacak. Yamula Barajı Mansap Cazibe ve Pompaj Sulaması tesislerinde yüzde 53 oranında fiziksel gerçekleşme sağlandı ve 7 bin 784 hektarlık arazinin sulanmasına başlandı. Aynı proje kapsamında yer alan Uzungüney ve Dadağı pompa istayonları enerji nakil hatları ise bu yıl bitecek. Önceki yıl ihalesi yapılan bin 140 metrelik Dadağı Tüneli'nin, 15.5 km'lik tahliye kanalları ile pompaj-boru hattı geçişlerinin yapımı sürüyor. Yamula Sulama Projesi Kayseri için olduğu kadar Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illeri için de önemli. İki aşamalı bu proje bittiğinde Kayseri sınırları içinde yaklaşık 8 bin, Nevşehir, Kırşehir ve Yozgat'ta ise toplam 180 bin hektarlık alan sulu tarıma açılmış olacak.
Projeler, 204 bin hektar alanı sulu tarıma açacak
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, kentte 204 bin hektarlık alanın sulu tarıma açılmasını sağlayacak 3 projelerinin inşaat çalışmalarının hızla sürdüğünü belirterek, "Develi 2. Merhale, Bahçelik ve Yamula Barajı projeleri ile kentteki sulanabilir arazi miktarın yüzde 17'den yüzde 35'e çıkacak. Kayseri'nin yıllık 4 milyar 396 milyon metreküp olan su kaynakları potansiyelinin etkili bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Develi 2. Merhale Projesi kapsamında 187 milyon metreküp su depolanarak 36 bin 591 hektar alanın sulaması yapılacak. Bahçelik'in tamamlanması ile depolanan 216 milyon metreküp su 49 bin hektarlık alanı sulayacak. Bu projelerin en büyüğü olan Yamula Projesi ise yaklaşık 3.5 milyar metreküp su depolayarak 118 bin 170 hektarlık alanın sulu tarıma açılmasını sağlayacak" diye konuştu.