Kasırga vanilya fiyatını artırdı

Dünya vanilya pazarının en büyük oyuncusu Madagaskar’ı Enawo Kasırgası’nın vurması sonrasında vanilya fiyatları rekor seviyeleri test ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

Dünyanın en büyük vanilya üreticisi Madagaskar’ı kasırga vurdu, vanilya fiyatları tüm zamanların zirvesine tırmandı. Vanilyanın kilosu 600 dolara çıktı. Geçen ay Kara Kıta Afrika’nın doğu kıyısını kasıp kavuran Enawo Kasırga’sı yaklaşık 500 bin kişiyi yerinden etti. Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada tarımsal hasarın sosyo-ekonomik durumu derinden etkilemeye başladığı uyarısında bulundu.

ABD vanilya ve tatlandırıcılar grubu Nielsen Massey verilerine göre dondurma, çikolata ve parfümde kullanılan vanilya baklasının bir kilogramı 600 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesinden işlem görüyor.

Bir borsada işlem görmeyen vanilya fiyatları, spekülatif depolama ve artan talep nedeniyle son bir yıldır yükseliş kaydediyordu. Safrandan sonra dünyanın en pahalı ikinci baharatı durumundaki vanilyanın kilogramı 2015 yılında 100 dolar seviyelerinden bu yılın başında 400-500 dolar seviyelerine ulaştı.

“Birkaç yıl zor geçecek”

Konuya ilişkin olarak Financial Times’a konuşan Nielsen Massey’den Craig Nielsen yaptığı açıklamada, “Vanilya stokları zaten tükenmişti ve şimdi de kasırganın neden olduğu zararlarımız var. Vanilya piyasası için önümüzdeki birkaç yıl zor bir süreç olacak” diye uyarıyor. ABD baharat ve gıda maddeleri şirketi McCormick’in CEO’su Lawrence Kurzius da vanilya pazarında böylesi bir görünümü haber vermişti. Yatırımcılara şirketin ilk çeyrek bilançolarını bildiren Kurzius, “Yüksek vanilya fiyatlaması 2018’de kesinlikle sürecek” diye konuşmuştu.

'Enawo' vanilya üretimini durdurdu

Ada ülkesi Madagaskar, dünya genelindeki vanilya bitkisinin yüzde 80 ila 85’ini üretiyor. Küresel vanilya pazarının diğer üretici ülkeleri arasında Papua Yeni Gine, Endonezya, Uganda ve Hindistan yer alıyor. Vanilya baklaları tropik asmalarda yetişiyor. Vanilya bitkisinin olgunlaşması ve üreticinin hasat için beklediği çekirdekleri vermesi ise tam üç yılı alıyor. Her yıl hasat edilen bitkilerin aksine vanilya üretiminde hızlı bir sıçrama olması mümkün değil. Fransız vanilya tüccarı Eurovanille verilerine göre, Madagaskar’ın yeşil vanilya baklası kayıpları yüzde 20’leri buluyor. Geçtiğimiz yıl, kuraklık vanilya üretimini vurmuştu. Vanilya üreticileri 2017’de bu kaybı telafi etmeyi umuyorlardı. Bu kez meydana gelen Enawo Kasırgası üretimdeki yükselişi sildi.