İzmir'den 10 TIR damızlık düve bugün Urfa'ya gidiyor

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin, düve ithalatının önünü kesmek için başlattığı Düve Çiftliği Projesi amacına ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP

 
İZMİR - Hayvan sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük birliği olan İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin, hayvan ithalatının önüne geçmek ve sağlıklı hayvan üretimini
sağlamak amacıyla başlattığı Düve Çiftliği Projesi hedefine ulaştı. İlk olarak Tire'de bin başlık, Ödemiş'te bin 250 başlık düve çiftliği bitme aşamasına gelen, 3'üncü çiftliği de Bergama'da kurmak için çalışmalara başlayan birlik, 400 düveyi Şanlıurfa'ya gönderiyor. Birliğin ilk sevkiyatı olan 400 düve Ödemiş'ten 10 TIR'la bugün yola çıkıyor. 5 bin baş düveye ulaşma hedefi koyan birlik, çiftlik yatırımlarını sürdürüyor. Bergama'da kurulacak 3'üncü Düve Çiftliği'nin inşaatına başlayan birlik, yeni çiftlikleri de İzmir Beydağ-Kiraz, Bayındır-Torbalı bölgelerinde kurmayı planlıyor.
 
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çelikkaleli, düve ithalatının önünü kesmek için başlattıkları Düve Çiftliği Projesi'nin meyvelerini almaya başladıklarını söyledi. 400 düvenin Şanlıurfa'ya sevkiyatının olacağını vurgulayan Çelikkaleli, 10 TIR'ın yola çıkacağını belirterek, "Projemiz amacına ulaştı. İlk sevkiyatımızı Şanlıurfa'da
bir kooperatife gerçekleştiriyoruz. Düve çiftliklerimiz olmasaydı bu 400 düve yurtdışından
getirilecekti. Bu projemizle ithalatın önünü kesiyoruz" dedi. İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin başlattığı Düve Çiftliği Projesi'nin Türkiye'ye model olduğunu belirten Çelikkaleli, Niğde, Uşak gibi illerde de düve çiftliklerinin kurulduğunu bildirdi.
 
Hedef 5 bin başa ulaşmak
 
Hedeflerinin 5 bin baş düve üretimine ulaşmak olduğunu anlatan Çelikkaleli, "Düve ithalatının önünü kesmek amacıyla Tire'de bin başlık düve Çiftliği kurduk. Ödemiş'te bin 250 başlık düve çiftliği projemiz bitme aşamasına geldi. 250 başlıklı aldığımız çiftlikte düvelerimizi yetiştiriyoruz, bin başlık kısmının inşaatı bitme aşamasına  geldi. Yakın zamanda da Bergama'da 500 başlıklı 3'üncü Düve çiftliğimizi kuracağız. İnşaatına önümüzdeki günlerde başlanacak çiftlik bu yıl içerisinde hizmete girecek.
İthalatın önünü kesmek, hastalıklardan arınmış iyi ırklar yetiştirmek için düve çiftlikleri kuruyoruz. Hedefimiz 5 bin başa ulaşmak. Bunun için çiftlik yatırımlarımız devam edecek" şeklinde konuştu. Çelikkaleli, Bergama'da kurulacak 3'üncü düve çiftliği için 17 bin metrekarelik yer satın aldıklarını söyledi. Yatırım tutarı 3-4 milyon TL olacak çiftliğin inşaatına başladıklarını belirten Çelikkaleli, yeni çiftlikleri de Beydağ-Kiraz, Bayındır-Torbalı bölgelerinde kurmayı
hedeflediklerini anlattı.
 
Düve ihraç eden ülke olmak istiyoruz
 
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çelikkaleli, Düve Çiftliği Projesi ile Türkiye ve İzmir açısından önce damızlık düve ithalatını sınırlayıp sonra tamamen sonlandırmayı hedeflediklerini belirterek, "Damızlık düve ithal eden değil ihraç eden ülke olmak istiyoruz. Birlik olarak yaptığımız bu hamle; hem milli bir görev olması açısından hem de diğer damızlık birliklerine ve bu konuda üretim yapacak girişimcilerimize model olması açısından büyük bir önem taşıyor. Nitekim bizim üretime başlamamızdan sonra devletimizin de desteğiyle, hem diğer illerin damızlık birliklerinin hem de özel girişimcilerin bu konuda projeler yapıp üretime başladıklarını, başka projelerin yolda olduğunu sevinçle izliyoruz. 2011 yılında 6 bin baş damızlık düvenin ithalatı için ‘ithalat belgesi' alındığı istatistiki verilerden anlaşılıyor. Oysa sadece ilimiz için en üst kalitede 10 bin baş, ülkemiz için de 200 bin baş en üst düzeyde (elit) damızlık düve üretme potansiyeli var" diye konuştu.