Isparta elması dalında satılıyor
Türkiye elma üretiminin üçte birinin gerçekleştirildiği Isparta'da üreticilerin yaklaşık yüzde 35'i ürününü tüccara dalında satıyor.
Türkiye elma üretiminin üçte birinin gerçekleştirildiği Isparta'da üreticilerin yüzde 35'i ürününü tüccara dalında satıyor.
Isparta'da Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Yalvaç ilçelerindeki yaklaşık 5 bin aile, toplam 292 bin dekarlık alanda elma üretiyor. Geçen yıl 436 bin ton rekolteyle Türkiye elma üretiminin yaklaşık üçte birinin gerçekleştirildiği Isparta'dan giden elmalar, yurt dışında çok rahat alıcı buluyor.
Elma üreticilerinin bir kısmı, bahçelerinden topladıkları elmaları soğuk hava depolarına koyarak satılmasını beklerken bazı üreticiler ise elmasını tüccarla yaptığı pazarlıkla dalında satıyor.
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Isparta'da elma hasadının yaklaşık 10 gün önce başladığını, kilogramının 80 kuruş ila 1,2 liraya satıldığını söyledi. Üreticinin hasattan memnun olduğunu belirten Selçuk, üreticilerin bir kısmının elmayı hasat ettikten sonra satış için soğuk hava deposuna taşıdığını, bir kısmının ise elmasını doğrudan dalında sattığını ifade etti.
Dalında satışta kilogram başına 40 kuruşluk avantaj
Elmayı dalında satmanın üreticiye maliyeti düşürme açısından önemli avantaj sağladığını vurgulayan Selçuk, "Elmanın kilogram başına 60 kuruş maliyeti var. Ancak bunu depoya koymaya karar verdiğinizde, yani dalında satmadığınızda kasa, işçilik ve depo gideri olarak 40 kuruş daha maliyeti oluyor. Bu maliyeti herkesin karşılama gücü olmadığı için üretici, kendisine gelen tüccarla anlaşarak elmasını dalında satıyor" dedi.
Tüccarın dalında satın aldığı elmanın toplatılmasından ve depolara taşınmasından sorumlu olduğuna dikkati çeken Selçuk, bu durumda üreticinin hiçbir şekilde hasada karışmadığını söyledi.
Selçuk, Isparta genelinde üreticinin yaklaşık yüzde 35'inin bu şekilde dalında elma satışı yaptığını sözlerine ekledi.