İncirde jeotermal santral korkutuyor
İncir üreticisinin son bir haftadır ağaçlardaki yaprak dökülmesinden şikayet ediliyor. Türkiye'nin üretim ve ihracatında söz sahibi olduğu kuru incirde jeotermal yatırımların tehdit oluşturmasından endişe ediliyor
ARZU ALP
İZMİR - Türkiye’nin dünyada üretimde ve ihracatında söz sahibi olduğu kuru incirde jeotermal yatırımların tehdit oluşturmasından endişe ediliyor. Jeotermal yatırımlarının arttığı Ege Bölgesi’nde Küçük ve Büyük Menderes havzalarında üreticilerin incir ağaçlarında meydana gelen yaprak dökülmesiyle ilgili şikayetleri bu ihtimali kuvvetlendiriyor.
Geçtiğimiz yıl hem rekolte hem de kalite açısından iyi bir sezon geçirildiğini dile getiren Tariş İncir Birliği Genel Müdür Vekili Dr. Sacide Karabat, bu yıl kaliteyi etkileyebilecek bir konunun da son 1 haftadır üreticilerden gelen yaprak dökülmesi şikayeti olduğunu söyledi. Bunun aşırı sıcaklıklar, hastalık ve zararlardan kaynaklı olabileceğini ifade eden Karabat, “Bizce en önemli sebep bölgede jeotermal santral yatırımlarının artması. Jeotermal enerji nedeniyle bölgede nem oranlarının artması, bunun yanı sıra yeraltında kükürtün açığa çıkması ve o kükürtün de asit yağmuru halinde inciri olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Geçen yıl üreticilerimiz zeytin ağaçlarının da etkilendiğini söyledi. Önümüzdeki günlerde Ege ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakülteleriyle, Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü’nün bu bölgede inciri etkileyip etkilemediği konusunda bilimsel çalışma yapmasını talep edeceğiz. Böyle bir sıkıntı varsa geç olmadan harekete geçilmesi lazım. Başta yerel yönetimler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar bu konuda önlem almalı" dedi.
Şu anda kaliteyi etkileyen çok büyük kriter bulunmadığını dile getiren Karabat, şu bilgileri verdi: "Son zamanlardaki nemli hava bölgede sabah çiği dediğimiz olayı ortaya çıkarıyor. İncir nemi sevmez. Çatlak incir diye tabir ettiğimiz durumun ortaya çıkması kalite kaybına neden olur. Nem, rekolteyi etkileyebilir. İncir sadece Ege Bölgesi’nde Küçük ve Büyük Menderes Havzası'nda yetişiyor. Bu havzanın en önemli özelliği de doğu ve batı rüzgarlarının dönüşümlü esmesi. Devamlı nemli havanın esmesi inciri olumsuz etkiliyor.”
İncir tek ambalajla çocuklara ulaştırılacak
Geçen yıl kalite ve rekolte açısından iyi bir yıl yaşandığını, 4 bin ton civarında alım yaptıklarını belirten Karabat, Birliğin geçtiğimiz yıl bölgede bir denge unsuru oluşturarak iyi bir fiyat politikası izlediğini anlattı. Karabat, geçen yıl açıkladıkları baz fiyatın da 4.4 TL olduğunu kaydetti. Bu yıl kuru incirde Türkiye’nin 62 bin ton ihracatı olduğunu ve ülkeye yaklaşık 205 milyon dolarlık döviz kazandırdığını hatırlatan Karabat, “Birlik olarak 2 bin 500 ton ihracat yaptık. Hedef pazarlar Hindistan ve Türk Cumhuriyetleri” dedi.
Karabat, marketlerde, bakallarda, okul kantinlerinde naturel kuru inciri tek ambalajlarda satışa sunarak özellikle çocuklara ulaşmayı hedefl edikleri söyledi.
Tariş, 600 bin TL’ye soğuk hava deposu yapıyor
Dr. Sacide Karabat, 14 kooperatife bağlı 5 bine yakın ortağı olan Birliğin bu yıl yatırımlara ağırlık verdiğini belirterek, Bakanlığın kırsal kalkınma destekleri kapsamında yüzde 50 devlet desteğiyle soğuk hava deposu ve vakumik fumigasyon tesisi yatırımı yapacağız. Germencik’te 600 bin TL’ye malolacak soğuk hava deposuyla ilgili inşaat çalışmalarına başladık. İki ayda tamamlanacak bu yatırım ürünümüzün kalitesine ve muhafazasına katkı sağlayacak. 250 bin TL’ye malolacak kuru meyve zararlarının mücadelesini sağlayacak vakumik fumigasyon tesisinin de ihalesi yapıldı. Üretim kapasitesimizi artırmayı ve daha modern yeni bir tesis kurmayı planlıyoruz. Bunun için de yer arayışlarımız sürüyor”dedi.