İhracatı az getirisi fazla

Ağustos ve eylül aylarında Malatya'da kuru kayısı ihracatımız 10 bin 2 ton olarak gerçekleşti. Bunun karşılığında 68 milyon 271 bin dolar döviz girdisi sağlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA - "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'dan bu yıl Ağustos ve Eylül aylarında ihraç edilen kuru kayısı miktarının geçen senenin aynı dönemine göre azalmasına karşın döviz girdisinin arttığı bildirildi.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, yaptığı açıklamada, 30 Mart'taki zirai donun Malatya ekonomisine büyük darbe vurduğunu, rekoltenin düşüklüğünden ayakkabı boyacısından lokantacısına, berberinden çaycısına kadar her esnafın olumsuz etkilendiğini söyledi.

Zirai donun etkisiyle rekoltenin düşmesine bağlı olarak ihraç edilen kuru kayısı miktarının da azaldığına işaret eden Özbey, " Malatya kurukayısı ihraç sezonumuz 1 Ağustos itibarıyla başladı. Ağustos ve eylül aylarında Malatya'da kuru kayısı ihracatımız 10 bin 2 ton olarak gerçekleşti. Bunun karşılığında 68 milyon 271 bin dolar döviz girdisi sağlandı. Geçen yıl 20 bin 542 ton kuru kayısı satarak 64 milyon 619 bin dolar döviz getirdik. Aradaki farkı kıyaslarsanız, yarısından daha az kuru kayısı satarak daha fazla döviz girdisi sağladık" diye konuştu.

Rekoltenin düşük olmasına bağlı olarak fiyatların otomatikman yükseldiğini belirten Özbey, az ihracata rağmen yüksek fiyat dolayısıyla döviz girdisinin fazla olduğunu söyledi.

"Paniğe gerek yok"

Elinde kuru kayısı olan üreticilere ve esnafa uyarılarda bulunan Özbey, şunları kaydetti:

"Paniğe gerek yok, aceleye gerek yok, bu kayısı her halükarda bizim istediğimiz rakamlara satılacaktır. Gerekli kaliteyi koruyarak, az ürün satarak daha fazla gelir elde edebiliyoruz. Bizim bunun çarelerine bakmamız gerekiyor. Yani geçen yılla kıyasladığınız zaman 20 bin ton kuru kayısı nere, 10 bin ton kuru kayısı nere. Biz bunları böyle düşünerek hem üreticimize hem emek çeken esnafımıza, ihracatçımıza az mal satarak da yeterli oranda döviz getirebileceğimizi öğretmemiz, aşılamamız lazım."

Kayısı rekoltesinin düşük olduğu bu dönemde  Malatya ekonomisinin darboğazdan geçtiğini belirten Özbey, "Bunun yanında biz elimizdeki mevcut malları az da olsa geçen yılın yarısı kadar ihraç ederek daha fazlasıyla döviz girdisi sağladık veMalatya ekonomisine çarklarını az da olsa döndürmenin gayreti içerisine girdik" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir