Hedef aşıldı tam 283 adet bal ormanı kuruldu
En fazla bal ormanı 27 adet ile Mersin'de kuruldu. Mersin'i 16 adet ormanla Giresun takip etti. Bursa'da 15 adet, Erzurum, Eskişehir, Konya ve Kütahya illerinin hepsinde ayrı, ayrı 14 adet bal ormanı kuruldu. İzmir'de de 13 adet bal ormanı tesis edildi.
KEZBAN KARABOĞA
İZMİR - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin bal üretim miktarını, kovan başına bal verimini artırmak ve arıcılık sektörünü desteklemek için Bal Ormanı Eylem Planı (2013-2017) hazırladı. Plana göre her yıl için 54 adet ve eylem planı süresince de toplam 270 adet bal ormanı kurulması hedeflendi. Ancak planlananın üzerinde bir gerçekleşme oldu ve bugüne kadar (2013-2016), Türkiye'nin 28 farklı şehrinde tam 283 adet bal ormanı kuruldu.
Orman Genel Müdürlüğü, 2013-2016 yılı bölge bazında bal ormanı rakamlarına göre en fazla bal ormanı 27 adet ile Mersin'de kuruldu. Mersin'i 16 adet bal ormanı ile Giresun takip etti. Bursa'da 15 adet, Erzurum, Eskişehir, Konya ve Kütahya illerinin hepsinde ayrı, ayrı 14 adet bal ormanı kuruldu. İzmir'de de 13 adet bal ormanı tesis edildi. Bal Ormanı eylem planı açıklandıktan sonra Türkiye'de bal üreten sabit ve gezici bal üreticileri rahatça faaliyet göstermeleri için bal ormanları tahsis edilerek kullanımlarına açıldı.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği verilerine göre Türkiye genelinde 2015 yılında 103 bin 539 ton bal üretildi. En çok bal üreten iller ise Ordu ve Muğla oldu. Bu illeri Adana, Aydın, Sivas, Mersin, İzmir, Antalya, Balıkesir, Siirt, Diyarbakır, Van ve Kars takip etti.
Piyasa değeri 300 milyon dolar
Bal Ormanı Eylem Planı'nda yer alan bilgilere göre Türkiye'de ticarete konu olan bal üretimi yıllık ortalama 70 bin ton civarında ve bunun piyasa değeri yaklaşık 300 milyon dolar. Bal üretiminin yaklaşık yüzde 25'i çam balı şeklinde doğrudan ormanlardan elde ediliyor. Kestane, ıhlamur, akasya, orman gülü, ahlât gibi orman ağaç ve ağaççıklarından ve orman sayılan alanlardaki otsu bitkiler ve çiçeklerden elde edilen bal üretimi de dikkate alındığında toplam bal üretiminin büyük bir kısmının; Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın sorumluluk alanındaki ormanlar ve orman sayılan yerlerden elde edildiği hesaplanıyor. Diğer taraftan arıcılık; Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi açısından önemli görülüyor, tabiattaki tozlaşmanın yüzde 85'ini bal arıları yapıyor.