Gıda ithalatının üçte biri yağlı tohumdan
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Tarım ve gıdadaki 11,2 milyar dolarlık ithalatın üçte biri yağlı tohum, ham yağ, margarin ve yağlı tohum küspesinden oluştu" açıklamasını yaptı
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdadaki 11,2 milyar dolarlık ithalatın üçte birinin yağlı tohum, ham yağ, margarin ve yağlı tohum küspesinden oluştuğunu bildirdi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, yağlı tohumlu bitkilerin gıda sanayi başta olmak üzere yem, kozmetik, boya, enerji gibi çeşitli sektörlere ham madde sağlaması bakımından ülke ekonomisinde büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
Ülkenin hemen hemen her bölgesi yağlı tohumlar üretimine elverişli iken, söz konusu ürünlerde Türkiye'nin net ithalatçı konumunda olduğunu aktaran Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ülkemizde üretilen yağlı tohumlardan elde edilen yağ miktarı 655 bin ton, önemli bir bölümü ihraç edilen toplam kullanılan yağ miktarı 2 milyon 145 bin tondur. Ülke ihtiyacımız ve ihracatımız için gereken yağ ihtiyacının sadece yüzde 30'unu ürettiğimiz yağlı tohumlardan karşılıyoruz, kalanı ithal ediyoruz.
2013 yılında 2 milyon 12 bin 123 ton yağlı tohum, 1 milyon 391 bin 381 ton bitkisel yağ, 17 bin 124 ton margarin ve 1 milyon 722 bin 562 ton da yağlı tohumların işlenmesi sonucu arta kalan küspe ithalatı yapıldı. İthalatın toplamı 5 milyon 143 bin 191 tonu buldu. Tarım ve gıdadaki 11,2 milyar dolarlık ithalatın üçte biri yağlı tohum, ham yağ, margarin ve yağlı tohum küspesinden oluştu. 3,68 milyar dolarlık ithalatın 1,24 milyar doları tohum, 1,6 milyar doları ham yağ, 0,84 milyar doları küspe ve margarinden meydana geliyor."
Türkiye'de, yağlı tohumlu bitkiler içinde, özellikle ayçiçeği, soya, yerfıstığı, susam ve kanola gibi bitkilerin üretimlerini artırabilmek için büyük bir potansiyel bulunduğunu belirten Bayraktar, üretimi teşvik edici bir fiyat politikası izlenmesi, üreticiye alım garantisi verilmesi gerektiğini bildirdi. Bayraktar, verimli bir üretim için ayrıca, bazı vergi oranlarının indirilmesi, üreticilere eğitim verilmesi ve tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaştırılmasının da faydalı olacağını ifade etti.
Şemsi Bayraktar, GAP bölgesinde yağlı tohumlu bitkiler için öngörülen üretim hedeflerine ulaşabilmek için başta soya olmak üzere, ayçiçeği, kanola, yerfıstığı ve susam gibi bitkilerin üretimlerinin planlı bir şekilde teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.