Gaziantep nohut üretiminde söz sahibi olacak
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Yılmaz, "Türkiye'de nohut denildiğinde Araban ve Yavuzeli akla gelsin istiyoruz" dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, dünyaca ünlü Gaziantep mutfağının vazgeçilmezlerinden olan, çorbadan dürüme kadar pek çok yemekte kullanılan nohudun üretiminde ismini duyurmak için üreticilere ücretsiz tohum dağıtacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, kapatılan il özel idarelerinin görevlerinin belediyelere devredildiğini anımsatarak bu kapsamda kendilerinin de Gaziantep'in değişik bölgeleri için çeşitli projeleri hayata geçirerek, çiftçileri desteklediklerini söyledi.
Bu kapsamda Araban ve Yavuzeli ilçeleri için de nohut üretimi projesini başlattıklarını anlatan Yılmaz, "Bu bölge, nohudun yetişmesi için iklim ve toprak açısından çok uygun. Halihazırda burada az miktarda üretim yapılıyor. Türkiye'de nohut denildiğinde Araban ve Yavuzeli akla gelsin istiyoruz. Buralarda nohut ekimini teşvik edelim, Türkiye'de söz sahibi olunsun istiyoruz. Ancak piyasada istenen özellikte ve miktarda kaliteli tohumluk yoktu." şeklinde konuştu.
Yılmaz, tohumlukla ilgili araştırma yaptıklarını ve Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce üretilen "Aksu" nohut çeşidinin, bölge için uygun olduğunun anlaşıldığını vurgulayarak, bu çeşidin de yeterli miktarda tohumluğu bulunmadığını kaydetti.
Enstitünün tohum üreticisi değil ıslahçı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:
"Tarım Kredi Kooperatifleri ile görüşerek bu çeşidin üretim haklarının satın alınmasını istedik. 'Bu tohumluğu üretin biz de sizden bunu satın alıp çiftçimize dağıtalım' dedik. Tarım Kredi Kooperatifleri, TAREKS adındaki tohumculuk şirketiyle Aksu çeşidinin royalite haklarını satın aldı. Şimdi 2 yıldır tohumlar çoğaltılıyor. 2016 sezonunda bir miktar üretildi ama bu bizim istediğimiz miktarda değildi. 2017'de TAREKS bizim istediğimiz miktarda tohumluğu üretmiş olacak. Biz de alıp çiftçimize dağıtacağız. Böylece çiftçi standart bir tohuma kavuşacak. Çok miktarda tohum dağıtacağımız için üretim de artacak. Bir yandan para kazanılacak diğer yandan da nohutun toprağa sağladığı faydayla ertesi sene buğday ekildiğinde çok verimli bir ürün alınacak. Çünkü nohut topraktaki azotu ve karbondioksiti bağlıyor. Toprak zenginleşiyor."
Yılmaz, nohudun Gaziantep yemek kültüründe ayrı bir yeri olduğunu bunun için de bu bakliyata ayrı bir önem verdiklerini bildirdi.
Bölgenin nohut üretim üssü haline gelmesi hedefleniyor
Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği Müdürü Mehmet Aksoy da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ıslah edilen ve 2009 yılında tescil edilen Aksu nohut çeşidi ile ilgili olarak, TAREKS AŞ'nin üretime başladığına değindi.
Bölgenin nohut üretim üssü haline gelmesinin hedeflendiğini aktaran Aksoy, şu bilgileri verdi:
"Şimdiye kadar bölgeye uyumlu bir çeşit geliştirilmediği için farklı bölgelerde ıslah edilen çeşitler Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde denenmiş ancak çok da başarılı sonuçlar alınamamıştır. Aksu çeşidiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi de kendi özel iklimine uygun bir çeşide kavuşmuştur. Aksu nohut çeşidinin taneleri koçbaşı denilen irilikte. Dekara 230-391 kilogram verim alınabiliyor. Makineli hasada uygun, olgunlaşma zamanı 109 gün olup orta erkenci, kuraklığa dayanıklılığı iyi, soğuğa dayanıklılık orta pişme kalitesi iyi lezzetli bir çeşittir. 2016 sezonunda üretim yapıldı. Üretimin tamamı 2017 sezonunda tohumluk olarak kullanılacak. Gelecek yıl toplam 300 dekar alanda TAREKS tarafından sertifikalı Aksu çeşidi nohut tohumluğu ekimi planlanmıştır. Elde edilen tohumluğun tamamı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği işbirliğinde ilde ve bölgede dağıtımı yapılacaktır."