Fındıkta fiyat endişesi artıyor

Gerileyen fındık fiyatları üreticiyi tedirgin ediyor. Piyasada fiyatın daha da aşağıya düşmesinden endişe ediyoruz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, fındığın kilogram fiyatının 8,75 liraya gerilediğini belirterek, "Şu anda fındık fiyatı 2014 yılındaki seviyesine inmiş durumda. Piyasada fiyatın daha da aşağıya düşmesinden endişe ediyoruz" dedi.

Yaman, yaptığı açıklamada, geçen haftayı 11 liradan kapatan fındık fiyatının, yeni haftaya düşüşle başladığını belirtti.

Hafta başında 9,50 lira olan fındığın kilogram fiyatının bugün 8,75 liraya indiğini dile getiren Yaman, "Piyasaya şu anda fındık inişi yok. Adeta pazarda yaprak kımıldamıyor ancak fiyat düşüşe geçti. Geçtiğimiz hafta 11 liradan kapanan fiyat, bu haftaya 1,5 liralık kayıpla başladı. Dün 9 liradan alınıp satılan 50 randıman fındığın kilogramı bugün 25 kuruş kayıpla 8,75 liraya indi. Pazara fındığın gelmediğini göz önüne aldığımızda yaşanan düşüşe anlam veremiyoruz" diye konuştu.

Yaman, fındık fiyatının 2 yıl sonra ilk kez 10 lira seviyesinin altına indiğini belirterek, şunları söyledi:

'Rakamın daha da düşmesinden endişe ediyoruz'

"2015 Ekim ayında 15 lira olan fiyat, bugün 8,75 liraya gerilemiş durumda. Çok ciddi kayıp söz konusu. 2 yıl sonra pazarda fiyat ilk kez 10 liranın altını gördü. 2014 Mart ayında zirai don nedeniyle üründe oluşan hasara bağlı olarak fındık fiyatı nisan ayının ilk haftasında 5 liradan 9 liraya yükselmişti. Son iki yıldır 10 lira ve üzerinde seyreden fındık fiyatı ilk kez 10 lira bandının altına inmiş durumda. Geçtiğimiz yıl 22 liraya yükselen fiyat nasıl oldu da 8,75 liraya indi, anlamış değiliz. Rakamın daha da düşmesinden endişe ediyoruz."

Yaman, devletin müdahale alımı yapması için girişimlerini sürdürdüklerini kaydederek, "Yeni mahsul sezonuna 5 aydan az bir zaman kaldı. Bazı kesimler yeni sezon fındık fiyatını şimdiden ayarlamanın hesaplarını yapıyor. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Ziraat odaları olarak üreticimiz ve fındığın haklarını korumaya devam edeceğiz. Devletin piyasaya girmesi için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Biz devletin mutlaka piyasada olmasını ve müdahale alımı yapmasını istiyoruz. Böylelikle fiyattaki dalgalanma süreci sona erecektir" ifadesini kullandı.

Üreticilerden fındıkta taban fiyat önerisi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, "Türkiye için son derece önemli bir tarım ürünü olan fındıkta taban fiyat sistemi uygulanması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, serbest piyasada 9 liranın altına düşen fındık fiyatına dikkati çekerek, fındıkta taban fiyatın şart olduğunu savundu.

Avrupa ve Amerika'da "Mavi Badem" sisteminin uygulandığını belirten Karan, şunları kaydetti:

"Avrupa ve Amerika’da tarım ürünlerinde devlet kooperatifler aracılığıyla bir taban fiyat belirleyerek alım fiyatını bu taban fiyatın altına düşürmüyor. Türkiye için son derece önemli bir tarım ürünü olan fındıkta taban fiyat sistemi uygulanması gerekiyor. Hükumetin taban fiyatla ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi veya FİSKOBİRLİK’i devreye sokması gerekiyor."

Karan, 2016 yılı fındık rekoltesinin 3’te 2’sinin borsa verilerine göre alınıp satıldığını vurgulayarak, "Geride 200 bin ton kabuklu fındık kaldı. Bu da 100 bin ton iç fındığa tekabül ediyor ve önümüzde daha 3 buçuk aylık gibi bir süre bulunuyor. İç ve dış tüketime bakıldığında, 100 bin ton iç fındık ihtiyacı karşılayamayacak." ifadelerini kullandı.