Fast food yerine bakliyat önerisi
Dünyada fast food gıda tüketiminin ötesinde bir beslenme anlayışının hakim olmaya başladığına işaret eden Dünya Bakliyat Federasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, çözüm olarak önemli bir protein kaynağı olan bakliyatı önerdi. (Burçak Görel)
BURÇAK GÖREL
Dünya Bakliyat Günü, Mersin'de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Mersin Ticaret Borsası, bu yılki sloganı 'Geleceğin Gıdası' olarak belirlenen etkinliğin yanı sıra, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile birlikte öğrencilere 500 gramlık paketler halinde hazırlanan 6 bin paket bakliyat dağıttı.
Etkinlikte konuşan Dünya Bakliyat Federasyonu Başkanı ve Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği (AHBİB) Başkanı Hüseyin Arslan, Birleşmiş Milletler'in (BM) 10 Şubat'ı "Dünya Bakliyat Günü" ilan etmesi için yoğun çaba harcadıklarını ve bu kararın alınmasının ardından 'bakliyat artık öksüz değil, bakliyatın sahibi BM' dediğini hatırlatarak, Türkiye'de herkesin unuttuğu bakliyatın bizim mirasımız olduğunu söyledi.
Bakliyatın sağlığa ve doğaya faydalarının anlaşılmaya başlandığına işaret eden Arslan, dünyada vejetaryen ve vegan gibi değişik beslenme çeşitlerinin yanı sıra flexitarian diyeti denilen yani esnek diyet türlerine olan eğilimin arttığını vurguladı. Arslan, "Dünya genelinde, kullanılan eti azaltmaya yönelik bir diyet sistemi uygulanıyor. Fast food gıda tüketiminin ötesinde bir beslenme anlayışı hakim oluyor. Bu kavram, dünyada artık yok olmaya başlıyor, herkes buna karşı. Bunun çözümü de var; bakliyat" dedi.
Arslan, bakliyatın buğdaydan daha az su isteyen ve ondan daha fazla protein barındıran bitki olduğunu da belirterek, " Bir insanın günde 77 gram protein alması lazım. Buğdaydaki protein 13 iken, en düşük proteinli bakliyat olan bezelyede %22 protein var. Protein oranı %35-40'a çıkan bakliyat ürünleri var" dedi.
Özdemir: Üretimin yetersizliği sektörü olumsuz etkiliyor
Ulusal Baklagil Konseyi ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir de 10 Şubat'ın Dünya Bakliyat Günü ilan edilmesinin bu ürünlerin geleceği açısından önemli olduğunu söyledi. Mersin'in, sadece Türkiye'nin değil dünyanın sayılı bakliyat merkezlerinden biri olduğuna işaret eden Özdemir, sektörün başarısının Mersin ekonomisinin performansını da etkilediğini söyledi. Sektörün son dönemde yerli üretimin yetersiz olması nedeniyle ithalata dayalı olarak çalıştığını, ancak bunun sürdürülebilir olmadığını ifade eden Özdemir, üretimin artırılması gerektiğini söyledi. Özdemir, bunun için öncelikle sertifikalı tohum sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu sorun çözülmedikçe herkes kendi tarlasından gelen tohumu ektikçe, bizim bakliyatta yol katetmemiz mümkün değil. Ayrıca nadasa bırakılan alanların tarıma kazandırılması ve dönüşümlü ekim sisteminin teşvik edilmesi, bakliyatta yol kat etmek için elzem" dedi.
Özdemir, yararlarına rağmen Türkiye'de bakliyat üretiminin de tüketiminin de istenilen seviyede olmadığını belirterek, "Türkiye, bakliyatın gen kaynağı. Büyükşehirlere yaşanan göçle birlikte genç nüfus, bakliyat tüketmiyor. Halbuki ABD'ye gittiğinizde marketlerde humus konserveleri görürsünüz. Bizim de marketlerde satılabilecek bakliyat ürünlerine ihtiyacımız var" açıklamasını yaptı.
Kocamaz: Açlıkla mücadelede önemli bir besin kaynağı; bakliyat
Mersin Büyük Şehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise bakliyatın açlıkla mücadelede önemli bir besin kaynağı olduğunu ve Türkiye'de üretilen bakliyat ürünlerinin çok büyük bir kısmının yaklaşık 250 fabrikanın bulunduğu Mersin'de işlenip ihraç edildiğini belirtirken, Mersin Valisi Ali İhsan Su da, "Mersin'in ihracatı yaklaşık 1.7 milyar dolar. Bunun 1.2 milyar doları tarım ürünleri. Bunun da 450 milyon doları bakliyat ihracatı. Bakliyatın işlenmesinde Mersin Türkiye'nin kapasitesinin %80'ine sahip" değerlendirmesini yaptı.
AKY Technology Dünya Bakliyat Günü kutlamalarına ev sahipliği yaptı
10 Şubat Dünya Bakliyat Günü, Mersin'de hububat, bakliyat, kuruyemiş, tohum ve yağlı tohum alanında; yerli üretim elemetemizleme- taşıma makineleri geliştirerek imal eden ve son 2 yıldır da robot üreten AKY Technology ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte de kutlandı. AHBİB Başkanı Hüseyin Arslan ile Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Mersin Şube Başkanı Hasan Arslan'ın da katıldığı etkinlikte konuşan AKY Technology İcra Kurulu Başkanı Gökmen Akyürek, "Bizler dünya bakliyat sektörüne hizmet eden bir teknoloji firması olarak, bugünü hakkıyla kutlamayı görev bildik. Dünyada bakliyatın merkezi olan Mersin'de bu sektörün gelişip büyümesi için çalışıyoruz" dedi. Gökmen Akyürek'in Hüseyin Arslan ve Hasan Arslan'a plaket takdiminden sonra etkinlik bakliyat tadımları ve konserlerle devam etti.
Mersin'de okullarda 6 bin paket bakliyat dağıtıldı
Etkinlikler kapsamında Mersin Ticaret Borsası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bu yıl ilk kez öğrencilere 500 gramlık paketler halinde hazırlanan 6 bin paket bakliyat dağıttı. Açılış konuşmasında çocuklara bakliyatın önemini anlatarak bol bol bakliyat tüketmeleri önerisinde bulunan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, bu konunun gündemde tutulması gerektiğini, bunun başlama yerinin de okullar olduğunu söyledi. İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ise bu yıl 9 okulda gerçekleştirdikleri bakliyat dağıtımını, önümüzdeki yıllarda diğer okullara da yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.