Erkenci mandalina Rusya pazarında
Türkiye'nin önde gelen narenciye merkezlerinden Hatay'ın Erzin ve Dörtyol ilçesindeki mandalina üreticileri, dalında 30 ila 50 kuruşa satılan erkenci mandalinanın Rusya'ya ihraç edilmesiyle sezona umutlu başladı
Coğrafi konumu ve iklim şartları dolayısıyla Türkiye'nin önde gelen narenciye üretim merkezlerinden Erzin ve Dörtyol ilçelerinde, erkenci olarak bilinen mandalinanın Rusya'ya ihraç edilmesi üreticiyi sevindirdi.
Türkiye'nin ilk ve en kaliteli narenciye türlerinin yetiştiği Erzin ve Dörtyol'da, halk arasında erkenci olarak bilinen satsuma ve orta erkenci olarak bilinen okitsu türü mandalinaların hasadı umutlu başladı.
Turfanda ürün olması nedeniyle üreticisinin yüzünü güldüren satsuma ve okitsu cinsi mandalina türü dalında kalitesine göre 30 ila 50 kuruşa alıcı buluyor. Dış kabuğunun yeşil olmasına rağmen bol sulu olması ve kendine has aromasıyla tüketicinin ilgisini çeken erkenci mandalina, Rusya'ya ihraç ediliyor.
Portakal üreticilerinden Hüseyin Aslan, bu yıl verimin artmasıyla beraber mandalinanın Rusya pazarına girmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Erzin ve Dörtyol'da mandalinaların toplanarak Mersin üzerinden Rusya'ya gönderildiğini ifade eden Aslan, şöyle devam etti:
"Yörede tarım her geçen yıl gelişme gösteriyor. Buna bağlı olarak ürün çeşitliğinin artmasıyla üretici ve tüccar daha çok kazanıyor. Portakal ve mandalina üreticisi için Rusya pazarı çok önemli. Rusya'ya ihracat olmasaydı mallarımız ağaçlarda çürürdü. Bizim Rusya'ya ihtiyacımız olduğu kadar onların da bize ihtiyacı var. Rusya pazarının açılması hem üreticiyi hem tüccarı hem de mevsimlik çalışan işçiyi sevindirdi. Geçen yıl ki krizde nedeniyle çok sayıda üretici zarar etti. Bu yıl tekrar ihracatın başlaması bizim için çok sevindirici bir durum. Genellikle erkenci olarak bilinen 'satsuma' cinsi mandalinayı dayanıklı olduğu için Rusya'ya gönderiyoruz. Orta erkenci olarak bilinen 'okitsu' cinsi mandalinayı da iç piyasaya gönderiyoruz."
Rusya ile ilişkilerin düzelmesi
Üreticilerden Kerim Emiroğlu da bu yıl hasada Rusya ile ilişkilerin düzelmesi nedeniyle umutlu başladıklarını kaydetti.
Mevsimlik işçiler tarafından ürünlerin toplanmaya başladığını ifade eden Emiroğlu, "Geçen sene Rusya ile yaşanan krizden dolayı yurt dışına ihracatımız çok düşüktü ve üretici zarar etti. Bu sene ise Rusya ile ilişkilerimiz düzeldiği için satan da alan da memnun. Şu an ürünlerimizin Rusya pazarlarında yer alması bizi mutlu ediyor" diye konuştu.
Üretici Ahmet Karsa, bölge için önemli iş alanı oluşturan narenciye sektöründe ağırlıklı Doğu ve Güneydoğu'dan gelen işçilerin çalıştığını kaydetti.
Bir bahçede, kesimci, küfeci, merdivenci ve istifçiden oluşan narenciye toplama ekibinde 30 kişinin çalıştığının altını çizen Karsa, ekibin günde 12 tona kadar hasat gerçekleştirdiğini söyledi.