'Çöpe giden gıdalarla bir ülke doyar'
10 milyon ton gıda tüketiciye ulaşamadan çöpe gidiyor. Bu miktarla küçük bir ülkeyi doyurmak mümkün.
60 bitkisel üründe 110.7 milyon tonluk üretimin, 9.4 milyon tonunun daha sofraya ulaşmadan, "üretim, kullanım ve piyasada" kaybedildiğini söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu miktarın 10 milyon nüfuslu bir ülkenin tüketebileceğinden fazla olduğunu kaydetti.
Bayraktar, “Her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. 5 milyon kişinin ekmek ihtiyacı bu. Sebze ve meyvenin dörtte biri tüketilemeden kaybediliyor” dedi.
Ürünlerin yüzde 8'i tüketiciye hiç ulaşamıyor
Meyve ve sebzelerde hasat sırasında yüzde 4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15, depolamada yüzde 3-10, tüketici evresinde yüzde 1-5 kayıp meydana geldiğinin görüldüğünü belirten Bayraktar, "Nihai tüketiciye ulaşmadan, üretimde, kullanımda ve piyasada kaybedilen ürün kayıp oranlarından yapılacak tahminlere göre 110.7 milyon ton olacak üretimin 9.4 milyon tonu, bir diğer ifadeyle yüzde 8.5’i nihai tüketici öncesinde kaybedilecek, tüketiciye ulaşamayacak" diye konuştu.
Bayraktar, gıda ürünü kayıplarının önlenmesi için şu önerileri yaptı:
- Üreticilerimiz üretim sırasında yanlış uygulamalar yapmamalı, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda dikkatli davranmalıdır.
- Hasat edilen sebze ve meyveler uygun şekilde paketlenmeli, taşınmalı ve depolanmalıdır.
- Bu amaçla soğuk hava depolarının sayısı ve kapasitesi artırılmalı ve bu tesislere verilen destekler artırılarak devam etmelidir.
- Ürünler uygun araçlarla ve özelliğine göre ayrı ayrı taşınmalıdır.
- Paketleme tesisinde sınıflandırma iyi yapılmalı, havalandırma ve soğutma yeterli olmalıdır.
- Ürüne bahçede, hasattan sonra yüklemeden önce muhakkak ön soğutma yapılmalıdır.
- Hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.
- Tüketici de ürünü, kayba ve israfa uğratmayacak miktarda ihtiyacı kadar satın almalı; sebze ve meyveye uygun saklama ve kullanma şartlarına uymalıdır.”