Cevizde üretim artışı tüketime yetmiyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye, dünya cevizin üretiminde dördüncü sırada bulunmasına rağmen, ithalattan kurtulamıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, cevizde üretim artışının tüketimi karşılamaya yetmediğini belirterek, dünya ceviz üretiminde dördüncü sırada bulunmasına rağmen Türkiye'nin ithalattan kurtulamadığını bildirdi. 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada ceviz tüketiminin hızla arttığına dikkati çekerek, ana vatanı Anadolu, Kafkasya ve İran olan cevizin dünyada 50'den fazla ülkede yetiştirildiğini kaydetti. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 1995-2012 döneminde kabuklu ceviz üretiminin 3,2 katına çıkarak, 1,06 milyon tondan 3,41 milyon tona yükseldiğini ifade eden Bayraktar, dünyada ceviz yetiştiriciliği yapılan üretim alanının da bu dönemde yüzde 89,2 artışla 995 bin hektar olduğunun altını çizdi. 

Bayraktar, ceviz üretiminin yarısını Çin'in tek başına gerçekleştirdiğini belirterek, Çin'i, İran ve ABD'nin izlediğini, Türkiye'nin de dördüncü sırada yer aldığını bildirdi.  

Türkiye'nin 1995 yılında 110 bin ton olan ceviz üretimini, geçen sene 180 bin 807 tona yükselttiğine dikkati çeken Bayraktar, 2015 yılı ceviz üretiminin 190 bin 834 tonu bulacağını kaydetti.  

"Türkiye ithalattan kurtulamıyor" 

Bayraktar, cevizde üretim artışının tüketimi karşılamadığını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Cevizin ana vatanlarından olmasına, üretimde dördüncü sırada bulunmasına rağmen Türkiye, ithalattan kurtulamıyor. Üretim, hızla artan ceviz tüketimini karşılamıyor. Ceviz tüketimi 2013 yılında 218 bin tona, kişi başına ceviz tüketimi de 1,6 kilogramdan 2,9 kilograma yükseldi. Ülkemizde ceviz ağaçlarının çoğu tohumla yetişen, arazi sınırına dikilen ve doğal olarak yetişmiş milyonlarca ağaçtan oluşuyor, belli bir standardı yok. Geçen sene ceviz ithalatı 27 bin 458 tona çıktı. Buna karşın, ceviz ihracatı 4 bin 481 ton oldu. Ceviz üretiminde 2014 verilerine göre, Antalya 9 bin 354 tonla birinci olurken, bu ili Hakkari ve Karaman izledi. 2014 yılında 2 bin 365 hektar alanda ceviz ağaçlandırması yapıldı, özel ağaçlandırma çalışmaları kapsamında ise 1 bin 382 hektar alanda bu çalışma yürütüldü. 2015 yılında ise 2 bin 647 hektar alanda ceviz ağaçlandırması yapılması planlanıyor." 

Üreticilerin ceviz bahçesi kurmaya karar verirken mutlaka uzman kişi veya kuruluşlardan teknik bilgi desteği alması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, "Ülkemiz öncelikle ceviz üretiminde 'kendine yeter' bir ülke olmalı. Sonrasında cevizden döviz elde eden bir ülke konumuna gelinmesi için fidan, toprak analizi, gübre, mazot desteğinin yanı sıra kapama bahçe tesislerine de destek verilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir