Çeltik sapından yonga levha üretilecek

Tosya'da, pirinç hasadı sonrası tarlalarda artakalan sapları ekonomiye kazandırmak amacıyla, çeltik sapından yonga levha üretilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
KASTAMONU - Tosya'da, pirinç hasadı sonrası tarlalarda artakalan sapları ekonomiye kazandırmak amacıyla, çeltik sapından yonga levha üretilecek.
İlçe genelinde yapılan pirinç hasadı sonrası tarlalarda artakalan sapları, ekonomiye kazandırmak amacıyla Tosya Meslek Yüksekokulu ve Tosya Ziraat Odası işbirliğiyle çeltik sapından yonga levha üretmek için çalışmalar başlatıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tosya Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. M. Hakan Akyıldız,''Pirinç hasadından sonra, tarlalarda çürümeye bırakılan çeltik saplarını ilçemiz ekonomisine kazandırmak amacıyla, Tosya MYO ve Tosya Ziraat Odası ile çalışmaya başladık. Bu kapsamda,tarlalardan elde edilen çeltik saplarını kurutarak, değirmende öğüteceğiz. Çeltik saplarını odun yongalarıyla karıştırarak yonga levhalar elde edeceğiz. Elde ettiğimiz bu levhaları, TSE standartlarına uygun olarak yüzeye dik çekme direnci, elastikiyet modülü gibi farklı fiziksel ve mekaniksel deneyler yapacağız'' diye konuştu.
Çeltik saplarından elde edilen ürünün, yonga levha üretiminde hammadde olarak yüzde 10 ila 30 oranında kullanılabileceği tahmin ettiklerini belirten Akyıldız, ''Yapacağımız çalışmaların sonunda çıkacak ürünün özelliğine bakacağız, izolasyon levhası olarak mı kullanılacak, mobilya üretiminde veya farklı amaçla kullanılacak levha mı olacak. İnşallah bu çalışmalarla çıkacak sonuçlar sayesinde, Tosya MYO olarak ilçemiz ekonomisine katkı sağlarız'' ifadesini kullandı.
Bu konularda ilginizi çekebilir