Çatlamış narlar "ekşi" olarak ekonomiye dönüyor
Mersin'in Silifke ilçesinde, Kadınların uzun uğraşları sonucu 15 kilogram nardan çıkartılan 1 kilogram nar ekşisi 15 liradan satılıyor.
MERSİN - Silifke ilçesinde dalında çatlayan ve kilosu 10 kuruşa bile satılamayan narlar, kadınların zahmetli uğraşları sonucu nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor.
Önemli nar üretim merkezlerinden Silifke'de, dalında çatlayan narlar piyasaya sürülemediği için üreticilerin elinde kalıyor. Bu narları da değerlendirmek isteyen çiftçiler, ürünlerini nar ekşisine dönüştürmek için zorlu bir uğraş içine giriyor.
Köylü kadınların büyük bir özveriyle çalıştığı ekşi yapım süreci, toplanan narların ikiye ayrılıp, sopayla vurularak tanelerinin dökülmesiyle başlıyor. Daha sonra temiz bir çuval içine konan nar tanelerinin ezilerek suyu çıkartılıyor.
Sıkılan nar suyu büyük bir kazan içinde 3 saat kaynatılıyor ve bu sırada üzerinde oluşan köpük bir süzgeç yardımıyla alınıyor. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indiriliyor ve soğutma işleminin ardından şişeleniyor.
Yaklaşık 15 kilogram nardan 1 kilogram nar ekşisi elde edilebiliyor. Ekşinin kilogramı ise 15 liradan satılıyor.
Nar üreticisi Mustafa Balcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, dalında çatlayan ve kilosunu 10 kuruşa bile satamadıkları narları ekşi yaparak değerlendirdiklerini söyledi.
Yapımında özellikle köylü kadınların büyük emeği olan nar ekşisine son yıllarda ilginin arttığını anlatan Balcı, bu ilgi sayesinde çatladığı için alıcı bulamayan narların da ekonomiye kazandırıldığını belirtti.