Çanakkale'de "ihracatlık kiraz" hasadı başladı

Lapseki ilçesinde, "Ziraat 900" olarak bilinen ve genelde ihraç edilen kirazda hasat dönemine girildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çanakkale - Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Lapseki ilçesinde, "Ziraat 900" olarak bilinen ve genellikle ihraç edilen ürünün hasadı başladı.

Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, ilçede kiraz üreticilerinin, özellikle mart ve nisan aylarındaki kuvvetli yağışların meyve ağaçlarına zarar vermesi nedeniyle zor durumda olduğunu söyledi.

Birçok fidanın kuruduğu bilgisini veren Özdem, "Ağaçların çiçek açıp döllenme sırasında etkili olan yağışlar, meyve rekoltesini olumsuz etkiledi. Üreticilerimiz hasada başladı ancak fiyatlardan pek memnun değil. İnşallah ilerleyen günlerde fiyatlar üreticimizin istediği düzeye yükselir" dedi.

İlçede 35 yıldır meyve üreticiliği yapan Mehmet Gündoğdu da geçen yıllara oranla bu sene kiraz rekoltesinde düşüş yaşadıklarını anlattı.

Bahçelerinde bu yıl yüzde 50 daha az kiraz bulunduğunu dile getiren Gündoğdu, "İlçeden ihracat için kiraz alan birkaç firma var. Kilogramı 3,5 ile 5 lira arasında değişen fiyatlar veriyorlar. Oysa İstanbul piyasasında aynı kiraz 7-8 liradan alıcı buluyor" diye konuştu.

Üretici Mustafa Arabacı ise ürünün az, fiyatların düşük olduğunu ifade etti.