Buzağı ölümleri 4 milyar liraya mal oluyor
TZOB Başkanı Bayraktar, 1 yaşına gelmeden kaybedilen 480 bin buzağı nedeniyle ekonominin 3,9 milyar liralık kaynaktan yoksun kaldığını, buzağı ölümlerinin asgari düzeye çekilmesiyle hayvan ithalatına gerek kalmayacağını söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her yıl doğan 3,4 milyon buzağının 480 bin kadarının daha 1 yaşına gelmediğini belirterek bunun ekonomide 3,9 milyar liralık kayba neden olduğunu söyledi.
2010'dan 2016 yılı sonuna kadar 1 milyon 148 bin baş besilik dana ithalatı için 1,2 milyar dolar, aynı dönemde 309 bin damızlık düve ithalatı için 984 milyon dolar döviz ödenmişti.
Bayraktar, sadece 2016 yılında 381 bine yakın besilik dana ve 58 bini aşkın damızlık düve ithalatına toplamda 515 milyon dolar döviz ödendiğini söyleyerek, 1 yaşına gelmeden kaybedilen buzağı ve dana sayısının geçen yıl ithal edilen besilik dana ve damızlık düve sayısını fazlasıyla aştığını belirtti.
65 ton et kayboluyor
Bu buzağıların kesim çağına geldiğinde ortalama 270 kilogram et verdiğini vurgulayan Bayraktar, "Kaybedilen erkek buzağılar kesime kadar yaşatılsalar, yaklaşık olarak 61-65 bin ton arasında bir kırmızı et sağlarlar" dedi.
Doğru bakım çok önemli
Bayraktar, buzağı ölümlerinin genelde yetersiz bakım şartları, bilgisizlik ve ihmal neticesinde gerçekleştiğini, gerekli önlemler alınarak ölümlerin minimum düzeye indirilebileceğini, bu yolla hayvan ithalatının önlenebileceğini belirtti.
Buzağı ölümlerin en aza indirilmesi için yapılması gerekenleri de aktaran Bayraktar, "Yeni doğan buzağının içinde bulunduğu çevrenin hijyeni, ısısı, nemi, ayrı bir yerde tutulması ve özellikle altıklarının temiz ve bakımlı olması, yeterli ve kaliteli ağız sütüyle beslenmesi, hayvanın bağışıklık sistemi ve hastalıklara karşı korunmasında etkili faktörlerdir. Ayrıca ineğin doğumdan önceki 3 aylık dönemde yeterli enerji ve protein alarak beslenmesi, gebe hayvanın aşılarının yapılması da buzağı ölümlerini ciddi oranda azaltıyor" diye konuştu.
Köy bazlı buzağı bakım evleri
Buzağıların köy bazlı belli bir merkezlerde toplanıp bir süre büyütüldükten sonra işletme sahibine tekrar geri verilmesi sisteminin, bu sorunu aşmada etkili bir çözüm olarak düşünülebileceğini vurgulayan Bayraktar, "Buzağı ölümlerini azaltmanın yolu, köy bazlı buzağı bakım evlerinden geçiyor. Gelişmiş ülkelerde buzağı ölümleri son derece sınırlı düzeyde gerçekleşiyor. Bu ülkelerde buzağı ölümleri yüzde 5'i geçmezken, Türkiye'de buzağıların 7'de 1'ini yaşatamıyoruz. Asıl sorun küçük işletmelerde görülüyor. Kurulacak köy merkezli buzağı bakım evlerinde yaşatılan buzağılar belli bir süre sonra üreticiye verilir" değerlendirmesinde bulundu.