'Bulgurun atası' siyezin ekimine başlandı
Kastamonu'da, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit Buğdayı" olarak anılan siyezin ekimine başlandı. Siyezin ekim işlemi bu ayın sonuna kadar üsrecek.
Kastamonu'da, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit Buğdayı" olarak anılan buğday çeşidi siyezin ekimine başlandı.
Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde ekilen ve "kabulca", "kaplıca" veya "Hitit bulguru" olarak da bilinen siyez bulgurunun ekimi sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. İç ve dış piyasada alıcı bulan ve hasat edilmeden önce siparişleri alınan siyez buğdayı adeta yok satıyor.
İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği Başkanı Halit Nadir Alıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekim işleminin bu ayın sonuna kadar süreceğini bildirdi.
Ekim sırasında toprağın çamurlu olmaması gerektiğini belirten Alıcıoğlu şunları söyledi:
"Kar yağmadan ekim işlemini tamamlamak zorundayız. Eğer tamamlayamazsak verim düşük oluyor. Şuan da toprak ekim için elverişli. Siyez buğdayının geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanıyor. 10 bin yıllık tarihi olan siyezi hala eski usullerle ekiyoruz. Ekim sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Gübreleme yapılmadığı için verimi çok iyi değil. Ancak yine de memnunuz. Biz siyezin organik olmasını istiyoruz."
"Öküzle de traktörle de aynı şekilde ekiyoruz"
Siyez üreticisi Muhittin Sağlık, 77 yaşında olduğunu ve 15 yaşından buyana siyez ekimi yaptığını belirtti.
Siyezin doğal olduğu için son zamanlarda daha fazla tercih edildiğini ifade eden Sağlık, "Biz de bu nedenle ekimini daha fazla yapmaya başladık. Gübreleme yapmıyoruz. Verimi diğer çeşitlere göre az olsa da yine de bizim geçimimizi sağlıyor. 15 yaşından beri siyez ekiyorum. Ekiminde hiçbir farklılık olmadı. O yıldan bu güne kadar herhangi bir kimyasal kullanılmadı. 15 yaşımdayken de aynıydı şimdi de aynı. Öküzle de aynı şekilde ektik, traktörle de aynı şekilde ekiyoruz." ifadelerini kullandı.