Batı Akdeniz'in kirazı Çin yolcusu

Batı Akdeniz Gıda ve Tarım Kümesi URGE Projesi çerçevesinde firmaların yer aldığı heyet, kiraz ihracatının başlaması için Şanghay'da görüşmelerde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Çin'e kiraz ihracat etmek için görüşmeler yapmak üzere Şanghay'a bir ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi.

Satıcı, "Geçen yıl Türkiye'den 182,7 milyon dolar tutarında kiraz ihracatı yapıldı. Çin'e ihracatın başlamasıyla bu rakamın kısa sürede ciddi oranda artmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Çin'in son 3 yılda kiraz ithalatını yaklaşık 3 kat artırarak, 298 milyon dolardan 794 milyon dolara çıkardığına değinen Satıcı, Batı Akdeniz Gıda ve Tarım Kümesi URGE Projesi çerçevesinde 8 firma temsilcisi ile gittikleri Şanghay'da, 3 büyük sebze meyve haline, ülkenin önemli süpermarketlerine, yaş meyve sebze ithalatçısı firmalara ve tesislerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

"Türk ihracatçıları kirazda Amerikalılara rakip olacak"

Görüşmelerin verimli geçtiğine dikkati çeken Satıcı, şunları kaydetti:

"Çinli firmalar da ülkemizin kiraz üretimi ve ihracatı hakkında bilgi sahibi oldu. Bilindiği gibi Türkiye, dünyanın en kaliteli kirazlarını üretiyor ve üretimde dünyanın dördüncü ülkesi olma özelliğini taşıyor. Geçen yıl Türkiye'den 182,7 milyon dolar tutarında kiraz ihracatı yapıldı. Çin'e ihracatın başlamasıyla bu rakamın kısa sürede ciddi oranda artmasını bekliyoruz. Çin'e ihracatın başlamasıyla Türk ihracatçıları kirazda Amerikalılara rakip olacaktır."