Bal üretiminde dünyada 2'inciyiz
Türkiye'de toplam 84 bine yakın işletme, 7,7 milyonu aşkın kovanda 107 bin 665 ton bal üretiyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de arıcılığın, çok fazla sermaye gerektirmediğini kaydetti.
Arıcılığın Türkiye'de dev bir sektör haline geldiğine dikkati çeken Bayraktar, "Çin'in ardından bal üretimde dünyada ikinciyiz. Toplam 84 bine yakın işletme, 7,7 milyonu aşkın kovanda 107 bin 665 ton bal üretiyor" ifadelerini kullandı.
Bayraktar, kırsaldan kente göçü önleyecek faaliyetler içinde arıcılığın da bulunduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:
"Arıcılığa yapılan yatırımların farklı bir özelliği de yatırım tutarı düşük kalması ve yatırım için gerekli tüm ekipmanların yurt içinden karşılanabiliyor olmasıdır. Bundan dolayı, arıcılıkta dışa bağımlılık bulunmamaktadır. Arıcılık insanımıza bal, polen gibi sağlıklı ürünler sağlayan ve ihracatta da önemli getirisi olabilecek potansiyeli bulunan bir faaliyettir. Ülkemiz büyük bir arıcılık potansiyeline sahiptir. Türkiye, bitki çeşitliği bakımından da çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Çeşitlilik içinde arıcılık açısından önem arz eden bir diğer olay da ülkemiz bitki örtüsünde, yalnızca belirli bölgede yetişebilen, endemik bitkilerin oranının yüzde 30'un üzerinde olmasıdır."
Bal üretiminde Ordu birinci sırada
Bal üretiminde 16 bin 601 tonla Ordu'nun birinci, 15 bin 206 tonla Muğla'nın ikinci ve 9 bin 763 tonla Adana'nın üçüncü sırada yer aldığına işaret eden Bayraktar, "Türkiye'de çoğunlukla gezginci olarak yapılan arıcılıkta, arıcılarımızın büyük bir kısmı arılarını Akdeniz ve Ege bölgelerinde kışlatmakta ardından mayıs ayında İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya götürmektedirler. Arıcılarımızın bir kısım çiçek balı için Sivas, Erzurum, Muş, Bingöl ve Bitlis'e, ayçiçeği balı için Trakya ve Ege Bölgelerine gitmektedirler." değerlendirmesinde bulundu.