Artvin'e yeni bal ormanı
Artvin'de, Orman Bölge Müdürlüğünce arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek amacıyla 5 bal ormanı kuruldu. 6'ncı orman için çalışmalar sürüyor.
Türkiye'nin 2 bin 727 bitki çeşidiyle en zengin illeri arasında bulunan Artvin'de Orman Bölge Müdürlüğü, kurduğu 5 bal ormanıyla arıcılığı geliştirmeyi ve organik bal üretimini desteklemeyi hedefliyor.
Artvin'in yüzölçümünün yüzde 57'sinin ormanla kaplı bulunduğunu, bunların yüzde 55'inin verimli, yüzde 45'inin ise bozuk ormanlardan oluştuğunu söyleyen Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, Artvin'de, Bakanlığın "Bal Ormanları Projesi" kapsamında bin 7 hektarlık alanda bugüne kadar 5 bal ormanı kurduğunu ifade etti.
Artvin'in organik bal havzası olması yolunda bal ormanı oluşturma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Gurbetoğlu, "6'ncı bal ormanı kurma çalışmalarımız devam ediyor. Gelir getirici tedbirler çerçevesinde insanları arıcılığa teşvik ediyoruz. Bu çalışmalarımızın karşılığını ise üretim artışlarıyla alıyoruz." dedi.
Gurbetoğlu, Arhavi'nin Kayadibi köyündeki bal ormanına 46 bin 800 meyve fidanı dikildiğini ve arıların bal üretimini kolaylaştırıcı birçok çiçekli bitkilerle zenginleştirdiklerini ifade ederek, arıcılıkta bal ve polen verimi olan bitkileri sahaya diktiklerini, böylece burada bal üretimi için kapasiteyi artırdıklarını söyledi.
"Kafkas arı ırkının gen merkezi"
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dursun Okur da Artvin'in Kafkas arı ırkının gen merkezi olduğuna işaret ederek, "İlimizde koloni sayısı aktif ve pasif olmak üzere toplam 100 bin 206'dır. Aktif halde olan 82 bin 431 koloniden bir yılda yaklaşık 1 milyon 150 ton bal üretilmektedir." diye konuştu.
Artvin'in Türkiye genelinde ana arı üretiminde ilk sırada yer aldığını kaydeden Okur, ülke genelindeki toplam 108 ana arı üretim işletmesinin 19'unun Artvin'de bulunduğunu söyledi.