Adana Büyükşehir’den kırsal kalkınma atağı
Adana’da tarımsal üretime katma değer kazandırmak için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Hollanda’ya çiçek ihracatına ön ayak oldu. Ayrıca birçok alanda çiftçiye destek veriliyor.
GÜLYÜZ ÇAVDARCI
ADANA - Adana Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmaya ivme kazandırmak için bir dizi projeyi hayata geçirdi. Çiftçilere tohum dağıtarak çiçek üretimine yönlendiren belediye, Hollanda’ya çiçek ihracatının da yolunu açtı. Organik yumurta üretimini yaygınlaştırmak için çiftçilere gezen tavuk dağıtan, Saimbeyli’de bağcılığı yeniden canlandırmak için proje üreten belediye, üreticilere sertifikalı kiraz, elma ve ceviz fidanı da dağıttı. Su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde tarımsal sulama için jeomembran havuzları oluşturan belediye, dağlık alanlarda arıcılık ve hayvancılık yapan köylülerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla ücretsiz 580 güneş paneli dağıttı. Belediye çiftçilere toprak, su, yaprak analizleri için de destek sundu.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, hayata geçirdikleri tarımsal projeler ile alternatif üretim alanları oluşturduklarını belirterek, “Bu sayede çiftçiye bir nevi balık tutmayı öğretiyoruz. Uygulayıcı olarak önder çiftçilere yeni üretim alanlarında eğitim verdik.Bu sayede çiftçiye yeni ürün ve metotlar kazandırıldı” dedi. Hollanda ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde çiçek üretimine başladıklarını kaydeden Sözlü, ”Tohumları da işbirliği kapsamında Hollanda’dan getirip dağıttık. Eğiticiler getirip çiftçiye yol gösterdik. Üretilen çiçekler Hollanda’ya ihraç edildi. Adana’da üretilen geleneksel ürünlere göre çiçeğin katma değeri çok daha yüksek. Önümüzdeki üretim yılında projemiz çok daha başarılı olacak” dedi.
Doğal yumurta üretimini destekliyoruz
Salma tavukçuluğu desteklediklerini belirten Sözlü, “Köylerdeki ailelere gezen tavuk dağıtıldı. Tavukların kümeslerini yaptırarak doğal ortamda besledik. Doğal köy yumurtaları üreterek vatandaşın tüketimine sunduk. Bu yatırımı da köylerde emsal olması açısından gerçekleştirdik” diye konuştu. Hayvan sağlığını korumak üzere yaklaşık 1 milyon doz aşıyı Adana Tarım İl Müdürlüğü’ne hibe ettiklerini belirten Sözlü, “Kiraz, elma ve ceviz yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak üzere de sertifikalı fidanlar verdik. Saimbeyli ilçesinde de tarım yapılabilir 40 bin dönüm arazide üzüm bağları tesis etmek için üreticilere ücretsiz aşılı asma fidanları dağıtacağız. İlçede bağcılığı yeniden canlandıracağız” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin en uzun köprülerinden birini yapıyoruz
Seyhan Nehri üzerinde Devlet Bahçeli adı verilen köprünün yapımına başladıklarını ve 2017 yılı sonunda bitirmeyi planladıklarını belirten Sözlü, “Türkiye’nin en uzun 5 köprüsünden biri olacak. Çatalan Bölgesi’ne bir, Adana’nın içerisine ise 2 köprü daha yapacağız. Lokman Hekim köprüsü artık ihtiyacı karşılamadığı için o bölgeye de yeni bir köprü yapacağız. Ceyhan Sanayi Bölgesi’nde, ağır vasıtaların şehir trafiğine girmeden çıkması için Ceyhan Nehri üzerine de bir köprü yapacağız” şeklinde konuştu.
Devlet, Adana metrosu yatırımını üstlenmeli
Türkiye’de metro yatırımı yapan belediyelerin bu yatırımlarının Ulaştırma Bakanlığı’na devredildiğini belirten Sözlü, “Metro yatırımları belediyeler için oldukça pahalı. Ulaştırma Bakanlığı bütün Türkiye’deki metroları devralarak belediyelerin üzerinden ciddi mali yük almış oldu. Ancak Adana metrosu hala devralınmış değil. Bu durum ciddi haksızlık yaratıyor. Adana metrosunun da Ulaştırma Bakanlığı tarafından devralınmasını istiyoruz” dedi.
Transit enerji geçişleri açısından dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Adana’da enerji ihtisas bölgesi kurulduğunu ancak kuruluşu hariç bir işlem yapılmadığını belirten Sözlü, “Kent sanayicisine yeni alanlar açılmalı. Adana kendi potansiyeliyle sanayileşiyor. Eğer şartlar olgunlaştırılıp kolaylaştırılırsa Adana Türkiye’nin ihracatta gözde illerin hepsini geçebilir. Petrokimya, rafineri ve bunun etrafında oluşacak yeni sanayi alanları Adana sanayisine yeni bir basamak atlatacak” diye konuştu.
Adana ekonomisini sıçratmak gerektiğini kaydeden Sözlü, “Sadece 2 rafineriye yol verilse, önümüzdeki 10 yılda Adana mevcut alanlarına 10 -15 milyar dolarlık yatırım alır. Bu yüzden enerji yatırımlarının önü açılmalı” dedi.
BELEDİYENİN TARIMSAL PROJELERİ
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, DÜNYA Gazetesi Adana Bölge Temsilcisi Recep Yeşilyurt’a yerel üretimi desteklemek için hayata geçirdikleri projeleri anlattı.
- ÇİFTÇİLER KESME ÇİÇEK ÜRETİYOR: Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesi ile Sarıçamlı köylülerin yetiştirdiği çiçekler Hollanda’ya ihraç edildi. 32 çiftçinin dahil olduğu, 150 dekarda yürütülen projede yetiştirilen 7 türde 35 çeşit çiçek, Hollanda Çiçek Borsası’nda “Adana Flora” markasıyla satışa sunuldu. ASKİ Çatalan İçmesuyu Tesisleri’nde de 2 bin metrekarelik soğuk hava deposu ve paketleme tesisi oluşturuldu.
- JEOMEMBRAN HAVUZ: Su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde 37 bin 900 metreküp hacimli 230 jeomembran havuz oluşturuldu. Bu havuzlarda depolanan su ile 15 bin 200 dönüm tarım arazisi sulandı. Sulu tarıma açılan arazi miktarı 34 bin dönüme erişti.
- FİDAN, AŞI VE ZİRAİ İLAÇ DESTEĞİ: Dar gelirli üreticilere 300 bin çilek fidesi, 50 bin kiraz, ceviz ve elma fidanı dağıtıldı. Dağlık alanlarda arıcılık ve hayvancılık yapan köylülerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 580 güneş paneli ücretsiz dağıtıldı. 515 bin doz aşı, 3 ton zirai ilaç, 3 ton organik gübre, 3 ton haşere ilacı ve 3 ton kene ilacı dağıtıldı.
- YUMURTA TAVUKÇULUĞU: Salma (Doğal) Tavuk Projesi ile Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Aladağ ilçelerindeki köylülere 40 bin yumurta tavuğu dağıtıldı. İlk etapta 80 yetiştiriciyi kapsayan projede kümes inşası ve yumurta tavuklarının dağıtımını belediye üstlendi.
- ORGANİK TARIMA DESTEK: Karaisalı ilçesi Çatalan Havzası’nda ilk etabı hayata geçirilen proje kapsamında zeytin üretimi yapan çiftçilere organik tarım desteği sunuldu.
- TOPRAK, SU, YAPRAK ANALİZİ: Üreticilerin destekleme alabilmesi ve uygun gübre tavsiyesi için gerekli olan toprak analizleri, sulama suyu, su ürünleri ve yaprak incelemeleri rapor halinde başvuru sahiplerine ulaştırılıyor.
‘MOBİLYA VE TARIM FUARLARI 10. YILINA GİRDİ’
Başkan Hüseyin Sözlü, verdikleri destekle TÜYAP tarafından düzenlenen mobilya ve tarım fuarlarının 10’uncu yılına girdiğini belirterek, “ Bu fuarlar uluslararası kimlik kazanıyor. Fuarlar teşvik ve dış alım heyetleri tarafından değerlendirilecek, uygun görülürse uluslararası kimlik kazanacak” dedi. TÜYAP’ın operasyon ortağı olan ÇUFAŞ’ın da ihracat merkezli muhatapların fuara ulaşımı ve konaklamasına ev sahipliği yaptığını ifade eden Sözlü, “ Yurtdışında malımızı ihraç ettiğimiz işletmeleri direk davet ediyor, onlar için para harcıyoruz. Biz yerel yönetim olarak gerekli desteği sunuyoruz” şeklinde konuştu. Adana’nın nitelikli mobilya üretimi açısından önemli bir merkez olduğunu da vurgulayan Sözlü, “Türkiye’deki mobilya tasarımına farklı bakış açısı getirmeyi planlıyoruz. Sarıçam Bölgesi’nde 300 dönüm arazide kamulaştırma tamamlandığında mobilyacılara özel bir alan oluşturmayı planlıyoruz. Bu alan adeta açık bir fuara dönüşecek. Mobilyanın yanı sıra ev tekstili, dayanıklı tüketim malları, beyaz eşya, gelinlikçiler, kuaför ve diğer yan sanayi alanları da burada yerlerini alacak. Bir evin bütün ihtiyacını karşılayacak ve hepsi birbirini destekleyecek ” dedi.