800 bin hektar alan sulamaya açılacak
63 milyon dekar arazinin sulandığı Türkiye'de 2019'a kadar 800 bin hektar alan daha sulamaya açılacak.
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, 2019 yılına kadar 800 bin hektar alanı sulamaya açmayı hedeflediklerini belirterek, bu tarihe kadar olan süreyi "modern sulamada hamle yılı" ilan ettiklerini bildirdi.
Acu, sulu tarım ile kuru tarım arasında 5 ila 12 kat fark bulunduğunu dile getirerek, "Ciddi bir gelir artışı ortaya çıkıyor. Sulama projeleri aynı zamanda kırsal kalkınmanın da anahtarı." dedi.
Türkiye'nin ekonomik anlamda sulanabilir arazisinin 85 milyon dekar olduğunu, 63 milyon dekar arazinin sulamaya açıldığını dile getiren Acu, "Bu arazileri sulamak için ülkemizde tüketilen toplam su miktarının yüzde 73'üne karşılık gelen bir su kütlesi harcanmaktadır. Tarımsal amaçlı bu su tüketiminin 2023 yılına kadar yüzde 64'e düşürülmesi planlanmaktadır." dedi.
"Sulamada yüzde 1 artışla üretim 313 milyon lira büyüyor"
Sulu tarıma geçilmesiyle üretimi yapılabilen tarım ürünü çeşitliliğinin arttığını kaydeden Acu, "DSİ Genel Müdürlüğünce geliştirilen sulamalar ürün çeşitliliğine de etki yapmaktadır. Sulanan alandaki bitki desenindeki gelişmeler incelendiğinde en dikkati çekici nokta, sulamadan önce kuru tarım yapılan alanlarda hububat ağırlıklı ekim yapılırken, sulamadan sonra ürün çeşitliliği meydana gelmesidir. Son yıl verilerine göre, DSİ tarafından geliştirilen sulamalarda bitki deseni yüzde 15 pamuk, yüzde 19 hububat, yüzde 23 mısır, yüzde 7 şeker pancarı, yüzde 6 sebze, yüzde 1 bakliyat, yüzde 6 meyve, yüzde 3 narenciye, yüzde 3 ayçiçeği, yüzde 4 yem bitkisi, yüzde 3 bağ ve yüzde 10 diğer ürünler şeklinde gelişmiştir. DSİ tarafından işletmeye açılan sulamalarda üretim değeri sulamadan önceki duruma göre 6 kat artmıştır. Sulama oranındaki her yüzde 1'lik artış ise 313 milyon lira daha fazla üretim değeri anlamına geliyor." diye konuştu.