559 bin hayvan sigortalandı
TARSİM Genel Müdürü Satoğlu, 2017 yılında yaklaşık 559 bin baş hayvanın sigortalandığını söyledi.
TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, geçen yıl Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı sigortalanabilir alanların yalnızca yüzde 19'unun sigortalandığını, bu yıl bu oranın yüzde 20'ye çıkacağını söyledi.
Satoğlu, hava şartları ve iklimsel değişikliğin dünya için büyük risk olmaya başladığını ve Türkiye'nin de ister istemez bunlardan etkilendiğini belirterek, tarımın sürdürülebilir olması gerektiğini, sistemin buna katkı sunduğunu söyledi.
Bu yıl İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası teminatının buğday için uygulamaya alındığını hatırlatan Satoğlu, 2018 yılında arpa, yulaf ve çavdar gibi diğer tahıl ürünlerine de bu teminatın verilmeye başlanacağını bildirdi. Satoğlu, bu yıl itibarıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hırsızlık teminatı vermeye başladıklarını da aktardı.
Normalde devletin verdiği prim desteğinin yüzde 50 olduğunu söyleyen Satoğlu, "Bunun iki istisnası var. Biri, meyvelerde don teminatında devletin desteği yüzde 67'ye kadar çıkıyor. İkincisi ise devlet kuraklık teminatı için yüzde 60 destek veriyor." diye konuştu.
"2017 yılında yaklaşık 559 bin baş hayvan sigortalandı"
TARSİM Genel Müdürü Satoğlu şunları kaydetti:
"Buğday ürününde verilmeye başlanan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamında bugüne kadar 68 binin üzerinde, Ağaç/Fidan Sigortası kapsamında 6 binin üzerinde poliçe düzenlendi. Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında ise 2017 yılında yaklaşık 559 bin baş hayvan sigortalandı, yaklaşık 22 bin baş hırsızlık teminatı alındı."
"2016'da üreticiye 802 milyon TL ödendi"
Satoğlu, TARSİM'in kuruluşunun üzerinden 10 yıl geçtiğini hatırlatarak, "10 yıllık süreçte üreticiye ödediğimiz hasar tazminat tutarı 3,1 milyar lira. Sadece geçen yıl 338 bin hasar dosyası oluşturuldu, üreticiye ödediğimiz rakam 802 milyon lira. Üretim giderek artıyor ve dolayısıyla hasar hacmi de büyüyor. 3,1 milyar lira ödedik ama özellikle son 2-3 yılda ödediğimiz tutar bunun belki de yüzde 50'sine karşılık geliyor." şeklinde konuştu.
En çok don ve doludan dolayı hasar ödediklerini, bunları sel, su ve fırtınanın takip ettiğini belirten Satoğlu, hayvan hayat sigortaları kısmında ise zorunlu kesim ve ölümden kaynaklanan hasarların olduğunu kaydetti.