306 bin yeni kestane fidanı dikildi üretici fiyattan memnun
2015 yılı TÜİK verilerine göre, yıllık kestane meyvesi üretim miktarı da 63 bin 750 ton olarak gerçekleşti.
KEZBAN KARABOĞA
İZMİR- Orman Genel Müdürlüğü Kestane Eylem Planı (2013-2017) kapsamında, Türkiye'nin farklı 19 şehrinde toplam 306 bin adet yeni kestane fidanı dikildi. Plan ile birlikte en fazla kestane fidanının dikildiği il 65 bin adet ile Aydın oldu. Aydın'ı, 45 bin 600 fidan ile Düzce ve 42 bin 750 adet fidan ile Artvin izledi. 2015 yılı TÜİK verilerine göre, yıllık kestane meyvesi üretim miktarı da 63 bin 750 ton olarak gerçekleşti. Kestane üretimi 2014 yılında 53 bin 762 ton olarak gerçekleşmişti. Son 10 yılında üretim miktarlarına bakıldığında bu rakamın 2007 yılında sadece 55 bin 100 olduğu görülüyor. Üretim miktarındaki artışa bağlı olarak kestane ihraç rakamlarındaki artış da dikkat çekiyor. Buna göre 2014 yılında 10 bin 567 ton kestane ihracatı yapıldı. Bu rakam 2013 yılında 5 bin 839 ton olarak gerçekleşmişti, 2007 yılında ise sadece 498 tondu. Türkiye'nin en fazla kestane ihracatı yaptığı ülkeler arasında İtalya, Lübnan, Ürdün, Arabistan, Almanya ve Suriye yer alıyor. Türkiye'de TÜİK verilerine göre, 603 köyden 75 bin kişi kestane üretimi yapıyor, kestaneden gelir elde ediyor. Üretici köylü bu yıl fiyattan memnun. Üreticinin kestane üretiminden kilogram başına kazancı bu sezon 5 lira ile 11 lira arasında değişiyor. Kestane üretiminde İzmir'in Ödemiş-Bıçakçı köyü öne çıkan köylerden biri. Bu köyde bin 800 kişi yaşıyor. Bütün köy üretici olarak geçimini özellikle kestane, barbunya gibi ürünlerden sağlıyor. Üreticiler, fiyatların bu sezon 11 liraya kadar yükselmesinden memnun olduklarını, kestanede pazar sıkıntısı yaşamadıklarını ifade ediyor.
Türkiye'de ‘bin' yıllık anıt kestane var
Dünyada kestane cinsinin 10-12 türü olduğu biliniyor. Türkiye'de tabii olarak bulunan tek türü, Anadolu kestanesi. Bu ağaç türü 25-30 metreye kadar boylanabiliyor, 1000 yaşına kadar yaşayabiliyor. Türkiye'de anıt ağacı niteliği kazanmış çok sayıda kestane ağaç olduğunu ifade eden üreticiler, kestanenin ‘hassas' bir ağaç olduğunu tozdan hemen etkilediğini söylüyor. Rekolte kayıplarının yaşanmaması için köylerde yolların asfalt çalışması yapılması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Eski dönemlerde ormanlık bölgelerde yaşayan, yeterli buğday ununa sahip olmayan toplulukların, temel besin kaynakları kestaneye ‘ekmek ağacı' dedikleri biliniyor.
Avrupa çocuk maması un ve leblebisini yapıyor
Kestane besin değeri kuvvetli, kalorisi yüksek bir ürün. El değmeden, ilaç, gübre kullanmadan yetişen tek meyve. Türkiye'de haşlaması, meyvesi, kestane şekeri, kestane balı, kestane marmeladı ile biliniyor. Avrupa ülkeleri kestaneden çocuk maması, dondurma, leblebi ve un dahi yapıyor. Mobilya sektöründe aranan bir ağaç. Kayık, yat ve gemi gibi su taşıtları, iskele yapımında öncelikle tercih ediliyor. Boya sanayisinde kahverengi renk elde etmede kullanılıyor.