1,9 Milyar TL çiftçinin hesabına geçti

Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Sempozyumu'nda konuşan Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker destekleme ödemeleri kapsamında çiftçilerin hesabına 1,9 milyar liranın dün akşam yatırıldığını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, destekleme ödemeleri kapsamında 1,9 milyar liranın çiftçilerin hesabına yatırıldığını, 25 Mart'da 1 milyar 60 milyon liranın daha çiftçilerin hesabına geçeceğini, böylelikle yaklaşık 3 milyar liranın bu ay içinde çiftçilerin hesabına aktarılacağını bildirdi. Eker, toplam bir yıl içinde çiftçilere ödenecek desteğin 7,4 milyar lira olduğuna işaret ederek, bunun yaklaşık 6 milyar liralık kısmının Haziran ayı sonu itibariyle ödenmiş olacağını kaydetti.
 
Buğday destekleri konusuna değinen Eker, kaliteli buğday üretimi için sertifikalı buğday tohumluluğunu destekleme kapsamına aldıklarını, bunun dışında daha önceden havadan yapılan süne mücadelesini yer aletlerine geçirdiklerini ve etkili sonuç aldıklarını söyledi.Türkiye'nin 2011 yılında buğday üretiminin 21 milyon 800 bin ton olduğuna işaret eden Eker, son 6 yıl içerisinde Türkiye'nin dünya ülkeleri içerisinde buğday unu ihracatında ya bir ya iki numaralı ülke olduğunu, dünyada en çok buğday unu satan ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.
 
Yılda 5 milyon ton buğday tasarrufu mümkün
         
Sempozyumda söz alan Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü ve Düzenleme Komitesi Başkanı Ali İlkbahar, yıllarca tüketilen tam buğday ekmeğinin konuşulabilir hale gelmesinden 
memnuniyet duyduklarını anlattı. İlkbahar sözlerine devam ederek; "100 kilogram buğdaydan 65 kilogram un alırız. Geriye yüzde 35'i kepeğe ayrılıp, hayvan yemi olarak kullanılıyor. Buğdayın kepeğe ayrılan kabuk bölgesinde sağlığımız açısından çok değerli vitamin ve mineraller bulunuyor. Biz bunu hayvan yemi olarak kullanmışız. Tam Buğday ekmeğinde ise 100 kilogram buğdaydan 95 kilogram un alıyoruz, bütün vitamin mineraller ekmeğin içinde kalıyor. Şayet tam buğday ekmeği yersek ve Türkiye'de yaygınlaşmasına sağlarsa, buğdaydan en az yüzde 35 tasarruf etmiş olacağız. Türkiye'de yılda ortalama 15 milyon ton buğday tüketildiğini düşünürsek 5 milyon ton buğday tasarruf etmiş oluruz" dedi.
 
(AA)