'Tarım kazanç kapısı fırsatları değerlendirin'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ardahan'a Değer Katanlar ödül töreninde yaptığı konuşmada tarımın önemine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Hüseyin GÖKÇE

ARDAHAN - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, başta Çin olmak üzere Türkiye'nin doğusunun büyük önem kazandığını belirterek, "Güneş tekrar doğudan yükseliyor, tepeye gelmeden ıskalamak istemiyorsak fırsatı kaçırmamamız lazım" dedi.
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Ardahan'a Değer Katanlar ödül törenine katılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu TSO üyelerine bazı uyarılarda bulundu. Dünyanın giderek değişmeye başladığını ve doğu bölgelerinin çok önemli hale geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Çin, Hindistan gibi ülke örneklerini verdi.  Türkiye'nin önündeki bu fırsatı ıskalamaması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Ardahanlı işadamlarına ilin markalaşmasının önemine işaret etti. Hisarcıklıoğlu, Malatya, Gaziantep gibi illerin insanlarının bir araya gelebildikleri için bugün marka şehir haline geldiklerine dikkat çekti.

Yeni kazanç kapısı tarım

Bir dönemler sadece aile ihtiyaçları için uğraşılan tarımın son dönemlerde yeniden kazanç kapısı haline geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "2011'de fiyatı en çok ardan 10 emtia içinde tarım ürünlerinin sayısı 4. Dünya nüfusu her yıl Türkiye kadar artıyor. Daha önce az gelirli olup da bugün orta sınıfa geçen insanların sayısı ise 1.5 milyar arttı" dedi. Türkiye'nin ekilebilir arazi büyüklüğü bakımından dünyada 9'uncu sırada olduğu bilgisini veren Rifat Hisarcıklıoğlu, bu fırsatın da iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, bir dönemler hayvan ihraç eden ülkenin şimdi ithalat yapar konuma geldiğini vurguladı.
Ardahan'ın kaz ve bal konusunda çok avantajlı bir konumda olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu bu ürünlerinin patentlerinin alınarak Türkiye ve dünya çapında markalaşmaya çalışılması gerektiğini vurguladı.
Üyelerden gelen daha çok destek taleplerine de cevap veren Rifat Hisarcıklıoğlu, her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini belirterek, "Örneğin ABİGEM diye bir kuruluş var. Burada proje karşılında kullanılmayı bekleyen 200 milyon Euro para var. Bu fırsatı iyi değerlendirin" çağırısında bulundu.
Hisarcıklıoğlu, Kredi Garanti Fonu örneğini de verirken, "Bakın 27 banka bir araya geldi. Kefalet sorunum var diyenler için ben kefil oluyorum. Oysa Ardahan'dan bu imkandan sadece 24 şirket yararlanmış" dedi.Hisarcıklıoğlu, Ardahan'ın ardından Kars'ta Oda-Borsa Müşterek Meclis Toplantısı'na katıldı ve üyelerin sorunlarını dinledi.
Ardahan TSO Başkanı Latif Tosunoğlu ise devletin bölgeye önem vermemesinden yakındı. DPT'nin Türkiye için olduğu gibi Ardahan için de planlama yapmadığının altını çizen Tosunoğlu, "Nüfusun burada tutulması gerekiyor. Gerçi son dönemlerdeki göç üniversitenin açılmasından itibaren tersine dönmeye başladı gibi ama daha farklı şeyler gerekiyor" dedi.
Hayvancılık bölgesi olan ilde hayvan varlığının 1.5 milyondan 300 bine kadar gerilediğini vurgulayan Tosunoğlu, ilin tamamının hayvancılık destek bölgesi olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çiçek: Anayasada toplumun hiçbir kesimini dışlamayacağız

Anayasa Platformu adı altında birleşen sivil toplum örgütlerince düzenlenen "Anayasa Vatandaş Toplantıları"nın onikincisi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de katılımı ile Erzurum'da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sivil anayasanın önemine dikkat çekti. Çiçek "Toplumun hiçbir kesimini dışlamadan anayasayı gerçekleştireceğiz" dedi.
"Yarın (bugün)  Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bugünkü toplantıyı milletimiz için devletimiz için hepimiz için son derece önemli bir tarih olan 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının yıldönümünün arefesinde burada yapıyoruz" diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yani bugün arefe günü. Böyle bir toplantıyı yapıyoruz. Bu toplantının bugün burada yapılmasının özel bir anlamı var. Çünkü bağımsızlığımıza giden yol. Kutlu yolculuk, Cumhuriyete giden kutlu yolculuk, sonuçta demokrasiyle bizi buluşturan kutlu yolculuğun temellerinin atıldığı bir şehirdir Erzurum. Bir tarih ve kültür şehridir. Nasıl bundan 92 yıl evvel temmuz ayında aynen buradaki tablo gibi milletimizin tüm fertleri tüm düşünceleri temsil eden insanlar bir araya gelip, kardeşçe birlik ve bütünlük içerisinde bize bağımsızlığımızı, Cumhuriyetimizi kazandırdıysa, inanıyorum ki bugün burada sizlerin ortaya koyacağı fikirlerle, düşüncelerle biz hem Cumhuriyetimizi hem de demokrasimizi ilk defa halkın yaptığı bir anayasayla taçlandırmış olacağız. Bu önemlidir."
Erzurum'un, kurtuluş mücadelesinin 'ilk ateşinin' yakıldığı şehir olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu ise anayasa yapım sürecinde Erzurum'un öneminin çok farklı olduğunu söyledi. Ülke olarak hedeflere ulaşmak için yeni bir anayasa yapmanın gerekli olduğunu vurgulayanHisarcıklıoğlu, "Kaybedecek 1 dakika bile vaktimiz yok. Ama artık, mevcut sistemle hedeflerimiz uyuşmuyor. Mevcut sistem bu milletin gerçek potansiyelini engelliyor. Çünkü Anayasa her alanda önümüzü tıkıyor. Koşacak gücümüz varken, yürüyerek ilerliyoruz. Yani bu elbise artık, bu bedene dar geliyor"diye konuştu.