'Çin pazarı, kiraz ihracatını coşturacak'
Kirazı Çin'e ihraç etmek için ilk adımın atıldığını söyleyen UYMSİB Başkanı Çalı, "Çin'den gelen heyet Türk kirazını inceledi. En kısa zamanda olumlu başlangıca ulaşmayı hedefliyoruz" dedi
BURSA - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen "Karantina Uzman Heyeti"ni ağırladı. Aralarında Çinli karantina uzmanları Zhang Qiuve, Lin Yongwu, Lutian Cao'nun da bulunduğu heyet, Türk kirazı hakkında bilgi aldı.
Çalı, konuk heyetin ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Çinli yetkililerin "Türkiye Bitki Sağlığı Kontrol Sistemi" ile "Gıda Güvenilirliği" konuları hakkında bilgi aldıklarını belirtti.
Birlik olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileriyle Çinli heyeti 5 gün boyunca ağırladıklarını anlatan Çalı, şunları kaydetti:
"Kirazımızı onlara tanıtmak için elimizden geleni yaptık. Hedefimiz, kirazımızı Çin'e ihraç etmek. Bunun için ilk adım atıldı. Çin'den heyet geldi. Türk kirazını incelediler ve hayran kaldılar. Çin'e kiraz ihraç etmek için sabırsızlanıyoruz. Çin'e kiraz ihraç izni almak için yaş meyve-sebze sektörü adına sabırsızlanıyoruz. En kısa zamanda olumlu başlangıca ulaşmayı hedefliyoruz. Konunun yakın takipçiyiz."
Türkiye'nin dünyada kiraz üretiminde ilk sırada olduğunu hatırlatan Çalı, UYMSİB olarak ihracatı da aynı seviyeye getirmek istediklerini vurguladı.
Çalı, Türkiye'de geçen yıl 500 bin ton kiraz üretildiğini, ihracatta da aynı sıralamayı hedeflediklerini anlatarak, "İhracatımızda da üretimde gösterdiğimiz başarıyı göstermek istiyoruz. Bu yüzden 1,4 milyar nüfusu, 7 bin 600 dolar kişi başına düşen milli geliri olan Çin, bizim için çok önemli. Çin pazarına girmek, kiraz ihracatı adına büyük bir başarı olacak" değerlendirmesinde bulundu.
"Çinliler, Türk kirazına hayran kaldılar"
Çin'de 500 bin ton civarında kiraz üretildiğini ancak bu kirazın Türk kirazından boyut ve tat olarak farklılık gösterdiği belirterek, "Türk kirazının tadına bakan Çin heyetindekiler kirazın tadına hayran kaldı. Çinli heyete daha fazla ülkelerini bu güzel tattan mahrum bırakmamalarını söyledim" dedi.
Çalı, Çin pazarı için umutlu olduklarını ifade ederek, UYMSİB'in ağırlıklı AB ülkelerine ihracat yaptığını, ihracatta ihtiyaç duyulan "GLOBALGAP, İSO 9000, HACCP" gibi tüm belgelere sahip olduklarını hatırlattı.
Çinli heyetin, bütün taleplerini karşıladıklarına dikkati çeken Çalı, heyetin kirazla ilgili bütün bilgileri aldıktan sonra Babasultan köyündeki kiraz bahçeleri ve Gürsu'daki Alara Tarım Tesisleri'nde incelemelerde bulunduğunu kaydetti.
"Türk kirazını yerinde incelediler"
Bursa'daki ziyaretlerin ardından heyetin, Manisa Alaşehir'de bulunan Sarılar, Balcı, CENA ve Günaydın firmalarına ait paketleme tesislerinde gözlem yaptıklarını aktaran Çalı, konuk heyetin ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri eşliğinde Afyon'daki Alanar firması ve diğer üreticilerin modern meyve bahçelerini gezerek, numune topladıklarını dile getirdi.
Çalı, heyetin son olarak kiraz bahçelerinde zirai mücadele faaliyetleri, depolama konularında da detaylı inceleme yaptığını, topladıkları numuneleri İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğüne götürdüklerini anlatarak, Çinli heyetin Türkiye'deki temaslarının ardından ülkelerine döndüklerini ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bilgi paylaşımlarının ülkelerine döndüklerinde de devam edeceklerini söylediklerini belirtti.