‘Zorunlu’dan para kazanmayalım ama şirketler zarar da etmemeli'
Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, sektörün zorunlu trafik sigortasında yasal düzenlemelerin sonuçlarını görerek kendine yol çizmek istediğini belirtti. Koç, “Hasarda geriye dönülmezse bu fiyatlarla sistem yürür” dedi.
SERHAT ALİGİL
SİNOP - Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, sektördeki güncel tartışmalarla ilgili dikkat çekici yorumlar yaptı. Bu kapsamda, zorunlu trafik sigortasında 12 Nisan’da başlayan “tavan prim” uygulamasını değerlendiren Koç, öncelikle bu sektöre çok kısa süre önce girdiğini hatırlatarak “İşbaşı yaptığımda bir vatandaş olarak zorunlu trafik sigortası fiyatları bana yüksek geldi. Sonuçta bu ‘zorunlu’ bir sigorta” dedi. Koç, bu konuyla ilgili şu noktaların altını çizdi:
• Sigorta sektöründe ürünün maliyeti başta bilinmez, tahmin edilir. Çünkü gerçek maliyet ileride oluşuyor. Bu nedenle fiyatlama yapılırken eldeki veri setine bakılır.
• Ancak zorunlu trafik sigortasıyla ilgili geçen yıl yapılan yasal düzenlemelerden sonra Hazine, bir anlamda ‘Hasarlarla ilgili geçmişe göre karşılık ayırmayın. Geleceği tahmin ederek fiyatlama yapın’ dedi.
• Gerçekten de, o düzenlemeler sonrası şirketler büyük ölçüde geleceği tahmin edebilir hale geldi. Bu nedenle fiyatlar da düşmeye başlamıştı. Belki de, 2018 yılında bugünkü tavan seviyelerine ulaşacaktı.
Matematik ‘zarar’ diyor
• Buna karşın devlet, fiyatların daha hızlı düşmesini isteyerek ‘tavan’la hızlandırıcı rol üstlendi.
• Sektörümüz ise özellikle yasal düzenlemelerin sonuçlarını görerek yol çizmek istiyor. Hukuki sistem, hakim kararları önemli olacak. Hasarda geriye dönülmezse bu fiyatlarla sistem yürür.
• Sonuçta sigorta sektörümüz dünyada kabul görmüş sistemlerle karşılık ayırıyor. Tavan uygulamasına bugünden bakıldığında, matematik bu yıl için ‘zarar’ gösteriyor.
• Bir sigorta ‘zorunlu’ysa, sigorta şirketleri bundan para kazanmamalı ama zarar da etmemeli.
• Tavan uygulamasının sonunda; 2018 başında yeniden serbest piyasaya dönmeliyiz. Ani fiyat artışları olmaz. Rekabete inanıyorum. Zaten bu branşta fazlasıyla rekabet var.
İlhami Koç, ayrıca maliyetlerin düşmesi için trafik sigortasından yapılan ve yüzde 30’u aşan vergi, komisyon, SGK payı gibi kesintilerle ilgili yeni düzenleme yapılmasını istedi. Koç arabuluculuk sisteminin gelişmesinin de önemli olduğunu söyledi.
İddialı oldukları sağlık sigortası pazarıyla ilgili soruları da yanıtlayan Koç, bu branşta rekabetin çalıştığını, belli bir müşteri kitlesine ulaşıldığında hastanelerle pazarlık imkanının tüm şirketler için mevcut olduğunu belirtti. Geç girdikleri tamamlayıcı sağlık sigortasında ciddi yatırımlara hazırlandıklarını açıklayan Koç, bu sigortanın gelişmesi için fiyatların düşmesi gerektiğini söyledi. Bugün artık ‘mavi yakalı’ çalışanların bu sigortayı talep ettiğini ifade eden Koç, şehir hastanelerinin uygulayacağı politikaların da belirleyici olacağını kaydetti. Ayrıca siber risk sigortaları konusunda da büyümek istediklerini anlatan Genel Müdür Koç, “Hem sigorta hem teknik destek vermek istiyoruz. Özel paketler hazırlayacağız” dedi.
İnsan kaynağı yetersiz
Geçen kasım ayında ‘genel müdür’ olarak sigortacılığa adım atan İlhami Koç, bu sektörle ilgili ilk gözlemlerini medya mensuplarına aktardı. Prim üretiminin GSYH’deki payının sadece yüzde 1,6 olduğunu hatırlatan Koç, bunun sektörle ilgili gelecek beklentisini yükselttiğini vurguladı. Şehirleşme ve değişen aile yapısının da sektör için bir potansiyel barındırdığını ifade eden Koç, ‘yeni aile’lerin elde ettikleri gelirin bir kısmını sigortaya ayırmaya başladığını belirtti. Özellikle altyapıyla ilgili artan büyük projelerin bu sektörü olumlu etkilediğini söyleyen Koç, “Büyüme devam edecek gibi görünüyor” dedi. Sektörün dezavantajlı yönlerine de vurgu yapan Koç, şöyle devam etti: “Sektör son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 22 büyüdü. Bu hem avantaj hem dezavantaj. Çünkü prim artışı beklentisi bazı sorunların üstünü örtüyor. Kârlılık sorunu yaşayan bu sektörde, özsermaye getirileri de düşük. Konsolide olmamış, aşırı rekabetin yaşandığı bir sektör aynı zamanda. Ayrıca finansın diğer alanlarıyla karşılaştırıldığında teknoloji kullanımı yetersiz. İnsan kaynağını da yeterince yatırım yapılmamış.”
Fonlarla ilgili amaç doğru, şekil yanlış
Bireysel emeklilik sistemine (BES) “otomatik katılım”la giren kişilerin birikimlerinin yönlendirileceği fonların yönetimiyle ilgili yapılan yeni düzenlemeyi “Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı” şapkasıyla değerlendiren İlhami Koç, yapılmak istenenin doğru şeklinin yanlış olduğunu söyledi. Koç, şu vurguyu yaptı: “Bir fon yönetim şirketine yönettirilecek pay neden en çok ‘yüzde 30’, neden ‘yüzde 20’ değil. Bunun yerine fonlarla ilgili performans kriterleri olmalı. Örneğin belli bir sürede o kriteri sağlayamayan o fonu yönetememeli. Biz bunu hem Hazine'ye hem SPK'ya yazdık."
'Bir Usta Bin Usta' Sinop'a demir attı
Anadolu Sigorta’nın 2010’dan bu yana uyguladığı “Bir Usta Bin Usta” projesinde, 2017 yılı eğitimleri, Sinop’ta “Model Gemi Yapımı” kursuyla başladı. Bu amaçla düzenlenen törende konuşan Genel Müdür Koç, “10 yıl sürmesini planladığımız proje sonucunda, 50 meslekten 1000 usta yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Her yıl beş kentte düzenlediğimiz kurslara, bugüne kadar öğretmenden ev kadınına, heykeltıraştan öğrenciye 700’e yakın usta adayı katıldı” dedi. Bu yılki kurslar Balıkesir’de “El Yapımı Sabun Üretimi”, Denizli’de “Buldan Bezi Dokumacılığı”, İstanbul’da “Şile Bezi Yapımı” ve Karaman Taşkale’de “Zili Dokumacılığı”yla devam edecek.