Uğurlu: BES, Türkiye'nin en iyi denetlenen yapısı

Anadolu Hayat Emeklilik AŞ Genel Müdürü Mete Uğurlu, BES'te kurgulanan yapının güven, şeffaflık ve her anlamda içinde kurgulanan matematiği ile kabul gördüğünü belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Yakup SAYAR
 
İSTANBUL - Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yeni yıla sektör temsilcilerinin deyimi ile "devrim" niteliğindeki yeniliklerle başladı. Anadolu Hayat  Emeklilik AŞ Genel Müdürü MeteUğurlu, "Üretim anlamında 2013 yılı gerek bizim gerekse sektörün 2012 yılında kırılan rekorun çok üstüne çıkacağı bir yıl olacak" dedi. Mete Uğurlu, Anadolu Hayat
Emeklilik AŞ'nin hedeflerini ve sektöre yönelik beklentilerini DÜNYA'ya anlattı.
 
Şirket özelinde 2012 yılını iyi geçirdiklerini belirten Uğurlu, "Bilanço performansı olarak en iyi yıllarımızdan birini yaşadık. Bunun yanı sıra BES'te katılımcı sayımızı 50 binin üzerinde artırdık. Katılımcı sayısı ve fon büyüklüğünde liderliğimiz sürüyor. Fon büyüklüğünü en fazla artıran şirketiz. Hayat tarafındaki prim üretimimizde ise portföy yapımızı risk ve vefat sigortaları ağırlıklı bir yapıya döndürdük ve burada da kârlılık anlamında çok iyi noktaya geldik. Bu nedenledir ki bilanço performansı anlamında  çok olumlu bir yılı geride bırakmış olacağız" dedi. Sektörün de 2012 yılında 9 yılın rekorunu kırdığını söyleyen Uğurlu, "Bunda etken şirket sayısının artması. Kamu ağırlıklı  şirketler Ziraat, Halk hizmete başladı.  Faizsiz kesime hitap eden Asya Emeklilik giriş yaptı. Bunlarla birlikte sisteme katılımcı sayısı arttı. Ayrıca sisteme güven de oturdu. Tabiki  haziran sonrası yapılan yeni düzenleme çalışmaları da etken oldu. Sistemde 2012 yılında 450 bin net katılımcı artışı oldu. 2013 yılında da net katılımcıda 500 bin sayısının geçileceğini bekliyorum. Buradan da biz pazar payımız olan yüzde 20'lik payı almayı öngörüyoruz. Üretim anlamında 2013 yılı gerek bizim gerekse sektörün 2012 yılında kırılan rekorun çok üstüne çıkacağı bir yıl olacak" şeklinde konuştu.
 
Kârlılığımız sürdürülebilir yapıda
 
Kârlılık konusundaki düşüncelerini sorduğumuz Uğurlu, "Kârlılığımız  sürdürülebilir bir yapıda. Kârlılığımızın asıl dayanağı hayat tarafı. BES'ten de bu yıl teknik kâr  anlamında kâr ettik diyebiliriz. BES tarafında yasal düzenlemelerden sonra ise karlılığımızı ötelemek zorunda kalacağız. Hayat tarafı prim hasar yapısı nedeniyle çok kârlı bir branş. Ve ülkede de penetrasyonu da giderek artıyor. Bilinç artıkça özelikle banka kredileriyle talep gören bir ürün haline geldi . Buradan çok memnunuz. Burada da özellikle risk ürünlerinde sektör yatay seyrederken, şirket olarak yüzde 70'in üstünde bir prim artışı sağladık. Burada giderek büyümemiz sürecek diye düşünüyoruz. Tabiki burada bankamızın büyük desteği var" dedi. Anadolu Hayat olarak güçlü bir dağıtım kanalları olduğunu ve İş Bankası, HSBC, Anadolubank, Albaraka Türk ile çalıştıklarının altını çizen Uğurlu, "Yeni dönemde tam bir motive içinde ve hedeflerimiz belirli. Özel acentelerimizin çokluğu da artımız. Hiçbir özel çabaya ihtiyaç duymadan bu kanallarımızda maksimum satışı yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
 
Yeni dönemde hedefin çok belli ve net olduğunu söyleyen Mete Uğurlu, "Bu hedef ülkedeki tasarruf oranını artırmak. Yüzde 12 olan bu oranı yukarılara çekmek. Türkiye'de uzun vadeli kaynak yaratmanın en kolay yolu BES'tir. Piyasa derinliği için BES çok önemli" dedi.
 
Sektörün güven problemi yok
 
Sektöre yönelik değerlendirmelerinde BES'e yönelik bir güven  problemi olmadığına değinen Mete Uğurlu bu konuda şunları söyledi: "Hiçbir güven sorunu yok ve geleceğe çok güvenle bakıyorum. Birkaç aya ihtiyaç var. Altyapısı kuruldu fiili çalışma mart nisan gibi görülecek. Uzun vadeli tasarrufu teşvik edecek en önemli hamle yapıldı. Buna aslında şirketler kendi aramızda buna devrim diyoruz. Bize düşen gereğini yapabilmek ve bu sürümden kazanabilmeyi başarabilmek.
Ben güzel günler bekliyorum."
 
Emeklilik iradı üzerinde çalışıyoruz
 
Sistemde zorunluluk konusunda bir algı değişikliği yapılması gerektiğini söyleyen Uğurlu, "Kolay bir dönüşüm değil. BES şu anda sadece bir yatırım enstrümanı gibi duruyor. Arkasında yaşam boyu maaş, sağlık hizmeti gibi bir yapısı yok. Sadece emeklilik dönemimizi gönüllü olarak katıldığınız bir destek yapı gibi duruyor. Bunu zenginleştirdikten sonra zorunluluğu konuşabiliriz. Mesela sektör olarak emeklilik iradı ürünü üzerinde çalışıyoruz. Emeklilik hak eden müşterilere bu ürünle ömür boyu maaş  garanti edeceğiz. Bu konuda araştırmalar ve çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu.
 
Sistemin her gün MR'ı çekiliyor
 
Gündemde konuşulan kıdem tazminatına yönelik görüşlerini sorduğumuz  Uğurlu, sektör olarak bu konuda en ufak bir talepleri olmadığının altını çizdi. "Biz şunu söylüyoruz" diyen Uğurlu şöyle konuştu: "BES'te kurgulanan yapı, güven,
şeffaflık, her anlamda içinde kurgulanan matematiği ile yapısı ile kabul görmüş durumda. Türkiye'de en iyi denetlenen yapı şu anda BES. Sistemin her gün röntgeni değil MR'ı çekiliyor. Her şirketin EGM'de anlık kayıtları var. Bu derece güvenilirliği oturtulmuş bir yapı. Türkiye'deki her şeyi bunun içinde takip edebilir ve uygulayabilirsiniz."
 
Yeni düzenleme ile kurumlar tarafının da daha zengin hale geldiğini belirten Uğurlu, "Bildiğiniz gibi yüzde 10'luk maaşın matrahtan düşürülmesi yüzde 15'e çıkarıldı. Vergi rejimi de ayrıldı. Artık benim bireysel olarak hesabım ile işveren katkılı hesabım ayrıldı. Bu da güzel oldu. Ekonomi düzeldikçe şirketlerin bu tarafa daha çok ilgili olacaklarını düşünüyorum" dedi. Sektörde olası birleşmeler veya çıkışların bir güven problemi yaratmayacağını söyleyen Uğurlu, "Geçmişte bunları yaşadık. Bunların müşteriye bir etkisi yok. Müşterinin tüm hesapları Takasbank'ta saklanıyor. Şirketler aracılık yapıyor. İkisi üçü birleşse bir şey olmaz. Ölçekten  yararlanmak adına birleşme olabilir" şeklinde konuştu.
 
Bireysel emeklilik sermayedar açısından zor bir alan
 
Bugüne kadar tüm birleşmelere ilgi gösterdiklerini ve bazılarının  ihalelerine de katıldıklarını hatırlatan Mete Uğurlu, "Sektörün bilançosu en güçlü ve büyük oyuncularından biriyiz. Tabiki buna şirketin sermayedarları karar verecek. Fakat her şeyin bir fiyatı. Organik veya inorganik büyümenin bir maliyeti var. Buna bakılır ve  değerlendirilir. Fakat şimdilik inorganik büyüme beklentimiz yok. Optimal olmayan hiçbir hareketi de yapmayız. Dünya devi şirketlerin birçoğu burada. Yeni girenlerde var Uzakdoğu'dan ilgi olduğunu da duyuyoruz. Biraz bekleyip görmemiz lazım. BES biraz kolay para verilebilen bir segment değil. Çünkü neticede yatırım yapan şirket veya sermayedar biliyor ki 7 -8 yıl yeni düzenden sonra çift haneli yıllarda kar elde edebilecek. Sermayedarlarda artık uzun vadeli düşünmüyor. Artık birkaç yıla bakarak hareket ediyor. Getiriyi kısa vadede alabilmeliyim diye düşünüyor. 10 yıl sonra kâr elde etmek değişen dünyada beklenilecek bir zaman değil" diye konuştu.
 
Birikimli hayatta yılın ikinci yarısında renkli ürünler gelecek
 
Özellikle risk ürünlerinin ağırlıklı olarak banka tarafında satıldığı bilgisini veren Mete Uğurlu, "Acenteler daha çok birikimli hayat satmaya daha alışık bir organizasyon.  Sanıyorum ikinci yarıda birikimli hayatta renkli ürünler gelecek ve hem bizim mahçup olmayacağımız hem  de müşterilerin memnun kalacağı ürünler çıkarılacaktır" dedi. Yeni düzenlemelerle birlikte hayat sigortalarında da çok önemli bir değişiklik yapıldığını söyleyen Uğurlu, "Hayatta vergi matrağından düşülecek kısım yüzde 15'e çıkarıldı.  BES'in belli bir limitini kullanma zorunluluğu da kalktı. Önemli bir
teşvik hayat tarafında da var. BES ve birikimli hayattan konulan tüm  destekten yararlanmak mümkün hale geldi artık" diye konuştu.
 
Sistemin şu anki kurgusuyla 200 milyar TL'ye ulaşabiliriz
 
Aynı zamanda Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu'nda BES ve hayat tarafından sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Mete Uğurlu, yeni BES sisteminin  çok büyük eksikliğinin kalmadığını söyledi. "Yeni fonlar  kurulabilecek ve sadece operasyonel bazı eksikliklerimiz var" diyen Uğurlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Müşteriyi ilgilendiren bir eksiklik kaldığını düşünmüyorum. 400 milyar hedefine, ikincil emeklilik ve mesleki emeklilik sistemlerinin düzenlenmesiyle ulaşabiliriz. Ama şu anki kurgusuyla 200 milyar liralara gelir gibi duruyor."
 
Sektör çalışması ideal bir alan
 
Sektörün çalışması ideal bir yer olduğunu söyleyen Mete Uğurlu,  "Ben gençlere hararetle bu sektörde çalışmalarını tavsiye ediyorum. Sürekli kadrolarımız büyüyor. Her meslekten insan bu alanda çalışabilir. Sektörümüzde ve sigorta sektörü genelinde her meslek grubuna ihtiyaç var. Şirketler çok büyüdü ve kurumsallaştılar. Çalışma hayatı anlamında çok keyifli yerler haline geldi. Benim kadrolarım her yıl 60-70 kişi büyüyor. Buralara katılmak büyük fırsatlar ortaya çıkarıyor gençler için" dedi.