Tarımda sigortayı ihmal etmeyin

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 10 paket sigara parasına 50 dönüm buğday ekili arazinin her türlü riske karşı sigorta ettirilebildiğini belirterek, "Çiftçilerimiz sigortayı ihmal etmesinler" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından Rixos Otel'de düzenlenen Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı konulu çalıştayda yaptığı konuşmada, sigorta sektörüne yönelik çalışmaların olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.

Deprem sigortası konusunda geçen yıl yapılan düzenlemenin ardından son 7 aylık dönemde Türkiye'de sigorta edilmiş hane sayısının 4 milyondan 5 milyona çıktığını ifade eden Babacan, yıl sonu itibariyle bu rakamın 6 milyona ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Babacan, aynı şekilde Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılan kişi sayısının geçen yıla oranla 4 kat arttığını bildirdi.

Tarım sigortalarını 7 yıl önce başlattıklarını ve şu anda gayet başarılı uygulandığını ifade eden Babacan, şöyle devam etti:
"Sigorta primi açısından baktığımızda tarım sigortaları, Avrupada 3. sıraya yükselmiş durumda. Yani Türkiye tarımsal sigortada prim üretimi rakamıyla ölçtüğümüzde Avrupa'nın 3. ülkesi olmuş durumda. Bu sisteme yeni başlayan ülkelerin ilk 7 yılı ile Türkiye'nin ilk 7 yılı mukayese edildiğinde Türkiye'deki uygulama ayrı bir başarı örneği olarak tescil edilmiş durumda. Örneğin İspanya bu sistemi başlattıktan tam 8 yıl sonra dona karşı tarım sigortası verebilmeye başlamış. Biz sistemi kurduk 6 ay sonra hemen don sigorta kapsamına alınmış oldu.''

Sigorta prim oranlarının çok makul olduğuna işaret eden Babacan, ürününü sigorta ettirenlerin, sigorta primlerinin yarısını devletin ödediğini, bunların da gayet makul rakamlar olduğunu anlattı.

Buğday ekili 50 dönümlük bir arazinin yıllık sigorta priminin 95 lira olduğunu ifade eden Babacan, "95 lira demek 10 paket sigara demek. Yani 10 paket sigara parasına 50 dönüm buğday ekili arazinizi her türlü riske karşı sigorta ettirmiş oluyorsunuz. Bu bir anlayış ve kültür meselesi. Elde ettiğiniz güvence karşısında ödediğiniz bedel son derece düşük rakamlar. Bizim buradan çiftçilerimize çağrımız sigortayı ihmal etmesinler. Uzun vadede mutlaka bu işten karlı çıkılır" diye konuştu.