Sigortacılıkta teminatın neleri kapsadığını anlatmak önemli
Sigorta Cini Üst Yöneticisi Pieter Bas Vos, sigorta sektörünün büyümesi için şeffaflık ve güvenin çok önemli olduğunu vurguladı. Özellikle detaylı, doğru ve net bilgi aktarımı gelişimi destekleyecek.
Serhat ALİGİL
Mağaza zinciri şeklinde sigorta aracılık hizmetleri sunan Sigorta Cini’nin Üst Yöneticisi (CEO) Pieter Bas Vos, şirketinin kuruluş amacı ve tecrübeleri ışığında sektörün Türkiye’deki durumunu ve güncel sorunlarını değerlendirdi. Piyasaya girmek için baktıklarında, Türkiye’deki sigorta pazarının gelişime çok açık ama dengesiz bir yapıda olduğunu gördüklerini ifade eden Pieter Bas Vos, şu noktalara dikkat çekti:
‘Anlamadım, ucuz olsun’
“Genel olarak sigortayı neden aldığını bilmeyen bir müşteri kitlesi vardı. Daha çok zorunlu olduğunda sigorta alan bir müşteri vardı. Ayrıca detaylı bilgilendirmenin, bilgi aktarmanın piyasada yetersiz olduğunu gördük. Örneğin sigortalanmak isteyen bazı müşteriler, bilgi aktarımı yetersiz kalınca ‘Tam anlayamadım. O zaman ucuz olsun’ diyebiliyor. Ancak bunun sonuçları risk gerçekleştiğinde ortaya çıkıyor. Bu tür durumlarda da tazminat olarak az para alınca sigortayı suçluyor. Türkiye’deki sigorta pazarının gelişmesi için özellikle bilgi aktarımı ve ihtiyaç-fiyat odaklı yaklaşım çok önemli. Yine, müşterilerimize sigorta yaptırdığında teminatın neyi kapsadığını göstermeli ve çok iyi anlatmalıyız. Bu Türkiye’de önemli bir eksik.”
Ayrıca sigorta sektörünün temel değerlerinin ‘güveni sarsmamak’ ve ‘şeffaflık’ olduğunu özellikle vurgulayan Pieter Bas Vos, gelişme ve büyüme için de bunlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Bu tür konularda ilerleme sağlandığında, Türkiye’nin sigorta sektörü için büyük potansiyel barındırdığına dikkat çeken Pieter Bas Vos, sektörün geleceği konusunda da şunları anlattı: “Sigorta bir süreç işi. İnsanlara sahip oldukları arttıkça bunları korumaya zamanla yöneliyorlar. Türkiye de büyümekte ve gelişmekte olan bir ülke. Bu hızlı gelişim devam ederse, tüketiciler de sigorta ürünlerini kendiliğinden öğrenmeye başlayacak. İlgi arttıkça farklı sigortacılık ürünleri de gelişecek. Sektör ayağını yere sağlam basacak zamanla. Sağlık sigortası, bireysel emeklilik gibi önemli gelişim alanları var. 25- 30 yıl sonra sigorta sektörü Türkiye'de başka bir yerde olacak. ” Bireysel emeklilik sistemine (BES), 1 Ocak 2017 tarihinde başlayacak ‘otomatik katılım’ konusunda da görüşlerini ifade eden Pieter Bas Vos şöyle devam etti:
Tasarruf oranı düşük
"Türkiye’deki tasarruf oranının düşüklüğü dikkate alındığında BES’e otomatik katılım çok doğru bir hareket. Türkiye bu sistemle çok doğru bir yere gelecek. Otomatik katılım iyi düşünülmüş bir sigorta. Ancak bu konunda da güven çok önemli. Sistem çok iyi anlatılmalı. Çünkü insanlar bu sistemle para biriktirecek ve bu paranın nerede tutulacağı ve nasıl değerlendirileceği çok önemli olacak. Otomatik katılımla ilgili belirsizliklerin biran önce giderilmesi faydalı olur.”
Acentelik mevzuatı yenilenmeli
Üst Yönetici Pieter Bas Vos, yaptıkları işi daha da geliştirebilmeleri için mevzuat açısından da yenilenmeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Vos bu konuda şunları söyledi: “Acentelerle ilgili yasa yenide düzenlenmeli. Çünkü koşullar ve müşteri değişti. Örneğin mevcut mevzuata göre hâlâ faks numarası almak zorundayız. Ayrıca uzaktan ulaşım mümkün ve güvenli hale geldi. Bu işi kolaylaştıran bir gelişme. Her konuda müşteri beklentileri de çok arttı. Birçok sigorta şirketinden bilgi alan bir müşteri kitlesi oluşuyor. Öte yandan acenteler arası ilişkilerin de doğru bir platforma oturtulmasını istiyoruz.”
‘Mahallenin sigortacısı’ gibiyiz
NN Grup bünyesinde faaliyet gösteren Sigorta Cini (Orange Sigorta Aracılık Hizmetleri), temelde ‘B Grubu’ müşteri kitlesini hedefliyor. Halen Türkiye’nin 8 ilinde 23 mağazası olan şirketin hedefi, ülkenin yüzde 80’ine yayılmak ve 50-60 şehirde faaliyet göstermek. Önümüzdeki dönemde 1-2 ayda bir mağaza açacaklar. Mağazalarını günlük ortalama 20 kişinin ziyaret ettiğini açıklayan Pieter Bas Vos, bu ziyaretlerin yüzde 90’ının satışa dönüştüğünü belirtti. Vos, şöyle devam etti: “Öncelikle her aileye ulaşmak istiyoruz. Bugün için kişi başına ortalama prim tutarımız 1100 lira. Müşterilerimiz bizden ortalama 1,7 ürün alıyor. Mağazalarımızı gelenler lokasyona göre çok değişiklik arz ediyor. Emekli geliyor, esnaf geliyor. Detaylı bilgi almak için gelen var. Belli yerlerde ‘mahallenin sigortacısı’ gibiyiz. Müşterilerimizin yüzde 11’ini de KOBİ’ler oluşturuyor. " Şirketi Axa Sigorta, Ergo, Groupama, HDI Sigorta, Mapfre Sigorta, Aksigorta, Sompo Japan, Acıbadem Sigorta, Ray Sigorta, AIG Sigorta ile NN Hayat ve Emeklilik’e aracılık ediyor.
‘Daha dikkatli yaşıyoruz’
2013 yılı Ocak ayından buyana Türkiye’de görev yapan Pieter Bas Vos, geldiği zamanki Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında farklar oluştuğunu düşünüyor. Vos, “Örneğin ekonomi çok iyiydi. Son olaylardan sonra ise daha dikkatli yaşıyoruz. Yolculuklarım sırasında ailem zaman zaman ‘rahat gittin mi’ diye soruyor” dedi.