Sigorta ve BES tek çatı altında

Sigorta şirketleri ve emeklilik şirketleri tek çatı altında birleşiyor. TSRŞB’nin adı TSREŞB olarak değişirken, birlik yeni yapılanmanın ardından 20 Eylül’de Olağanüstü Genel Kurul'a gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 



İSTANBUL - Sigorta sektörü, Sigortacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle yeniden yapılanıyor. 6327 sayılı kanunla 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 24. maddesinde yapılan değişiklik sonucu sigorta şirketeri ve emeklilik şirketleri tek çatı altında birleşti. Böylece faaliyet kapsamı genişleyen birliğin Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği unvanı da Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSREŞB) olarak değiştirildi. Yeni yapılanmanın ardından bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile buluşacak olan birlik başkan ve yönetim kurulu sektörün 2023 vizyonunu paylaşıp Babacan’dan destek isteyecek.

Yeni yapılanmaya ilişkin İstanbul’da dün bir basın toplantısı düzenleyen TSRŞB Başkanı Mustafa Su, TSRŞB çatısı altına giren BES ile Birlik yapılanmasında yeni bir sürecin başladığını söyledi. Birleşmenin sektöre sinerji, enerji ve tasarruf sağlayacağını belirten Su, “Bireysel emekliliğin de aynı birlik çatısı altında birleşmesiyle güçlerimiz birleşti. Çok hayırlı bir başlangıç oldu. Artık sektörümüzün sesi daha gür çıkacak” dedi. Su, mevcut yönetimlerinin 10 Nisan 2011’de yapılan seçimlerle göreve geldiğini ve 20 Eylül’de yapılacak seçimlerde 16-17 aylık görev süresini doldurmuş olacaklarını, birlikte görev süresinin Nisan 2013 olduğunu, ancak emeklilik şirketlerinin birlik çatısı altına girmesi gerçekleştikten sonra yapı değişikliğine göre seçime gitmeleri gerektiğini söyledi.

Çatıda organik birleşme tamam

Mevzuat değişikliği ile emeklilik faaliyetlerinin birlik yetki alanı içine alınması nedeniyle bugüne kadar denetim-gözetim merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Bireysel Emeklilik Sistemi Teknik Komitesi ile İletişim Komitesi’nin de faaliyetlerini birlik bünyesinde devam ettirmeye başladığını söyleyen Su, “Dolayısyıla hali hazırda hazırladığımız ve Hazine Müsteşarlığı’nın onayına müteakip yürürlüğe girecek yönetmelik daha devreye girmeden, organik anlamda da bazı birleşmeler yaşanmaya başlandı. İki komite de birlik bünyesinde faaliyetlerini sürdürmeye başladı” dedi. Hazine Müsteşarlığı’nı 2009-2013 strateji belgesinde yer alan sigorta bilincinin geliştirilmesi konusunda çalışmalarını halen sürdürdüklerini ifade eden Su, bundan sonraki yıllarda daha da ses getirecek etkinliklerin gerçekleştirileceğini kaydetti. Sigorta sektörünün geliştirilmesi amacıyla Hazine Müsteşarlığı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın sair dönemlerde ziyaret edildiğini dile getiren Su, bu durumu eski dönemlerde çok fazla yaşamadıklarını kaydetti.

Danıştay’a dava

Bu sıcak ilişki havasından yararlanarak sigortacılık kanunu ve bireysel emeklilik kanunu, gelir vergisi kanununda değişiklik yapılması çalışmasında birlik görüşlerinin de ilgili yerlere iletildiğini belirten Su, birlik görüşlerinin büyük ölçüde yansıdığı tasarının ise yasalaştığını kaydetti. Bu dönemde herşeyin toz pembe gitmediğini, kamu mercilerinden kaynaklanan bazı müdahalelere de bu dönede şahit olduklarını dile getiren Su, şöyle devam etti: “Trafik kazaları nedeniyle ‘sağlık hizmet bedelleri tahsili usul ve esasları yönetmeliğinin iptaline ilişkin Danıştay’a dava açtık. Bu da birlik d‚hilinde bir ilk. Yani şirketler adına, sektörün menfaatini gözeterek, hem de kamu aleyhinde dava açılması bizim benimsediğimiz bir yol değil ancak, mecbur kaldık. Bize dayatılan sigortacılık değil başka birşeydi. Bize dayatılan, sigortacılar eliyle vatandaştan para toplamaktı. Kusur, sorumluluk ölçümü olmayan faaliyetlerin, kanaatimce sigortacılıkla ilgisi yok. Bu tür faaliyetlerin kesinlikle  bizim sektörümüzden  uzaklaştırılması, bu tür faaliyetlerin sektörümüze dayatılmaması lazım. Sigortacılığa aykırı düşmeyen uygulamaların yerleşmesi lazım. Tabiri caizse önüne gelen sigorta mevzuatına karışmamalı. Sigorta suistimallerinin önlenmesi lazım.”

Babacan’a çıkıyorlar

Su, Türkiye Sigorta ve Bireysel Emeklilik Sektörü 2023 Vizyon, Hedef ve Beklentileri Raporu’nun bir danışman firmayla çalışılarak sektör, basın ve kamu otoritesi ile paylaşıldığını, bu raporun bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a sunulacağını bildirdi. Bir kuruluşu hedef almıyorum Soruları da yanıtlayan Mustafa Su, bir gazetecinin “Önüne gelen sigorta mevzuatına karışmasın sözü ile kimleri kast ediyorsunuz?” yönündeki bir soru üzerine, “Burada isim vermemi beklemeyin. Elbette ki sigortacılığı düzenleyen kamu otoritesi dışındaki mercilerin de sigortacılıkla ilgili girişimleri, aksiyonları olabilir. Bizim dediğimiz şu. Olsun tabi ki.. Fakat önceden bu sigortacılarla tartışılsın. Yoksa ölü doğuyor. Bu genel bir sitemdir. Bir kuruluşu falan hedef alıyor değilim. Yeni sigorta alanları bizim de tasvip ettiğimiz bir konu. Bunun düzenleyicisi Hazine Müsteşarlığı var. Hazine Müsteşarlığı’nın onayı, bilgisi bazen olmadan ortaya konan uygulamalar maalesef ölü doğuyor” yanıtını verdi.

İlk aday Recep Koçak

Su, 20 Eylül’de yapılacak birlik yönetim kurulu seçimlerinde “Tekrar aday olacak mısınız?” sorusu üzerine, Şu anda 20 Eylül tarihine daha vakit olduğunu belirterek, “Bu çok çok uzun bir süre. O nedenle bu konuda evet ya da hayır diyemiyorum” karşılığını verdi. Seçimler için adayların da belli olmaya başladığını bildiren Su, sektörden Recep Koçak’ın aday olduğunu açıkladı.

[PAGE]

 

sigorta1.jpg

 

sigorta2.jpg

 

sigorta3.jpg