Sigorta şirketleri aktüerya birimi kuracak

Teknik karşılıkların ve fiyatlamanın doğru şekilde hesaplanabilmesi için, sigorta şirketleri, portföylerine ve yapılarına uygun bir aktüerya birimi oluşturacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Teknik karşılıkların ve fiyatlamanın doğru şekilde hesaplanabilmesi için sigorta şirketleri, portföylerine ve yapılarına uygun bir aktüerya birimi oluşturacak.
Bu birimde gerekli mesleki birikime sahip yeterli sayıda aktüer, yardımcı aktüer, stajyer aktüer ve personel ile gerekli teknik yazılım ve donanımlar bulundurulacak.
 
Hazine Müsteşarlığı'nın "Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
 
Buna göre, "masraf payları", gider payları ile istihsal masrafı olarak tanımlandı.
 
Kazanılmamış primler karşılığı, yürürlükte bulunan sigorta sözleşmeleri için tahakkuk etmiş primlerin herhangi bir komisyon veya diğer bir indirim yapılmaksızın brüt olarak, gün esasına göre ertesi hesap dönemi veya hesap dönemlerine sarkan kısmından oluşacak. Yürürlükte bulunan yıllık hayat sigortaları ile süresi bir yılı aşan birikim priminin de alındığı hayat sigortalarında ise yazılan brüt primlerden varsa birikime ayrılan kısım ve birikim primlerine ait masraf payları düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanacak.
 
Türkiye'de kurulmuş sigorta ve reasürans şirketleri ile yabancı ülkelerde kurulmuş sigorta ve reasürans şirketlerinin Türkiye'deki şubeleri ile emeklilik şirketlerinin, devam eden riskler karşılığı ayırırken, yürürlükte bulunan ve kazanılmamış primler karşılığı ayrılan sigorta sözleşmeleri dolayısıyla ortaya çıkabilecek tazminatların ilgili sözleşmeler için ayrılmış kazanılmamış primler karşılığından fazla olma ihtimaline karşı, her hesap dönemi itibarıyla, son 12 ayı kapsayacak şekilde yapmak zorunda oldukları yeterlilik testi yapılırken, net kazanılmamış primler karşılığının beklenen net hasar prim oranı ile çarpılması gerekecek.
 
Beklenen net hasar prim oranı, gerçekleşmiş hasarların kazanılmış prime bölünmesi suretiyle bulunacak.
 
Müsteşarlıkça belirlenecek branşlar için beklenen hasar prim oranının yüzde 95'in üzerinde olması halinde, yüzde 95'i aşan oranın net kazanılmamış primler karşılığı ile çarpılması sonucunda bulunan tutar net devam eden riskler karşılığı, yüzde 95'i aşan oranın brüt kazanılmamış primler karşılığı ile çarpılması sonucunda bulunan tutar, brüt devam eden riskler karşılığı olarak finansal tablolarda yer alacak.
 
Brüt tutar ile net tutar arasındaki fark ise reasürör payı olarak dikkate alınacak.
 
Bölüşmesiz reasürans anlaşmaları için ödenen tutarların ilgili döneme tekabül eden kısmı net prim hesabında devredilen prim olarak kabul edilecek.
Müsteşarlık, branşlar itibarıyla bu test yöntemini değiştirebilecek, farklı test yöntemleriyle yeterlilik testi yapabilecek ve bu test yöntemi çerçevesinde devam eden riskler karşılığının ayrılmasını isteyebilecek.
 
Yeni faaliyete başlanılan branşlarda devam eden riskler karşılığı, faaliyete başlanılmasını takip eden 24'üncü ayın sonuna kadar şirket aktüeri tarafından hesaplanacak ve hesaplama yöntemi ilgili hesap dönemi için belirlenen finansal raporlama tarihinden bir hafta önce Müsteşarlığa raporlanacak.
 
Aktüerya biriminin asgari nitelikleri Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenecek
 
Muallak tazminat karşılığına ilişkin düzenlemelerin de yapıldığı yönetmeliğe göre, teknik karşılıkların ve fiyatlamanın doğru şekilde hesaplanabilmesi için, şirketlerin portföyüne ve yapısına uygun bir aktüerya biriminin oluşturulması, bu birimde gerekli mesleki birikime sahip yeterli sayıda aktüer, yardımcı aktüer, stajyer aktüer ve personel ile gerekli teknik yazılım ve donanımların bulundurulması şart olacak.
Aktüerya biriminin asgari nitelikleri Müsteşarlıkça belirlenecek.
Yönetmeliğin, aktüerya birimini ilgilendiren maddesi 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecekken, diğer maddeleri ise 30 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
Öte yandan, Maliye Bakanlığı'nın "Aylıkların Banka Aracılığıyla Ödenmesi Hakkında Genel Tebliği" ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün "Havacılık Uzmanlığı Yönetmeliği" de Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.