‘Sektörün zararı geçiş süreciyle ilgili’
Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, şirket olarak yıl sonunda 265 milyon TL prim üretimi ve 18-20 milyon TL civarında da kâr elde etmeyi planladıklarını söyledi
Yakup SAYAR
Türkiye sigorta sektörünün genç oyuncularından Neova Sigorta istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Aralık 2009’da sıfırdan kurularak ilk poliçesini kesmeye başlayan şirket 4. yılınıgeride bırakırken, bugün prim üretiminde yıllık 300 milyon TL’lik rakamlara yaklaştı. Neova Sigorta, 4 yıl geride kaldığında yılın ilk 9 aylık verilerine göre hayat dışı şirketler içinde yüzde 1.24’lük pazar payı ile ilk 20 şirket arasına girmeyi başardı. Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, 2013 yılı ilk 9 aylık verilerine göre bir önceki döneme oranla yüzde 95’in üzerinde bir büyüme gerçekleştirerek 190 milyon TL prim ürettiklerini ve yıl sonunda bu rakamı 265 milyon TL’ye ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Sektör genelindeki tartışılan zarar konusunun geçiş süreci yaşanması nedeniyle olduğunu belirten Koç, “Son yıllardaki ekonomik istikrar ve mali kârlardaki düşüş ile birlikte ülkemizde gerçek manada teknik sigortacılık yapılmaya başlandı. Sektör olarak yaşadığımız zararlar bu geçiş sürecinin yaşattığı sıkıntıların sonucudur” diye konuştu.
Rekabet eskisi kadar acı olmamalı
Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, sektöre yönelik görüşlerini ve Neova’nın hedeflerini DÜNYA ile paylaştı. Neova Sigorta’nın kurulduğu 2009 yılından bu yana sağlıklı bir büyüme trendi içerisinde olduğunu söyleyen Koç, “2011-2012 yılları arasında sektör reel prim üretim artışı yüzde 8.80 olarak gerçekleşmişken aynı dönemde Neova Sigorta reel prim üretimini yüzde 45.45 oranında arttırarak 84.9 milyon TL’den 131.1 milyon TL’ye çıkarmıştır. 2013 yılı ilk 9 aylık verilerine göre bir önceki döneme oranla yüzde 95’in üzerinde bir büyüme gerçekleştirerek 190 milyon TL’lik bir prim üretimine ulaştık. Yıl sonunda ise 265 milyon TL prim üretimi ve 18-20 milyon TL civarında da bir kâr elde edeceğimizi tahmin ediyoruz” diye konuştu. Sektörde yaşanan rekabete yönelik görüşlerini paylaşan Özgür Koç, sigorta poliçesinin sadece hasar anında işleyen bir akit olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Hasar anında mağdur olmamak için öncelikle sigorta yaptıracak kişilerin sigorta ihtiyaçlarını iyi belirlemelerini öneriyoruz. Sigortalılarımızı bilgilendirmek konusunda biz ve acentelerimiz azami gayret göstermekteyiz. En cazip fiyat her zaman en doğru seçim olmayabilir. Öte yandan sektördeki rekabet artık eskisi kadaracı olmamalı. Bu noktaya kolay gelmedik sektör olarak, ettiğimiz zararları telafi etmek kolay olmadığına göre, herkes rekabet etmeli tabii ki ama daha dikkatli olmalı.”
Regülasyon süreci halen devam ediyor
Son dönemde sektör oldukça hızlı ve olumlu bir regülasyon süreci yaşandığını söyleyen Özgür Koç, bu sürecin halen devam ettiği ve giderilmesi gereken eksikliklerinde giderilmekte olduğunun görüldüğünü söyledi. “Ancak sigorta konusunda uzmanlaşmış mahkemelerin hala kurulmamış olması bir problem olarak karşımızda durmaktadır” diyen Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu mahkemelerin hızlı bir şekilde kurulması ile yaşadığımız sıkıntıların büyük ölçüde giderileceğini düşünmekteyiz ki yakında kurulacağının müjdesini aldık, bir an önce aktif hale gelmesini bekliyoruz. Bununla birlikte bedeni zararlardaki belirsizliği asgariye indirecek düzenlemeleri de ekleyebilirsek sektör oldukça rahatlar. Orta vadede ise AB uyumu dahilinde Solvency II düzenlemelerinin ne şekilde olacağı şirketler için önemli.”
Artık teknik sigortacılık yapılıyor
Sektöre yönelik öngörülerini paylaşan Özgür Koç, son yıllardaki ekonomik istikrar ve mali kârlardaki düşüş ile birlikte Türkiye’de gerçek manada teknik sigortacılık yapılmaya başlandığını söyledi. Sektör olarak yaşanan zararların bu geçiş sürecinin yaşattığı sıkıntıların sonucu olduğu öngörüsünde bulunan Koç, “Orta ve uzun vadede teknik hesaplara dayalı fiyatlandırma yapılması ile birlikte sektörün daha sağlıklı bir şekilde büyüyeceğine inanıyoruz” diye konuştu. Sohbetin sonunda Neova Sigorta’nın kuruluşunda belirlediği stratejik hedefleri dahilinde operasyonunu yürüttüğüne dikkat çeken Koç, şu anki planlarında inorganik büyüme hedefler olmadığını ancak cazip fırsatlar olursa değerlendirmeye alabileceklerini de sözlerini ekledi.
Mutlu olan her acente bizi de mutlu ediyor
Banka sigortacılığı ve acentelerine yönelik düşüncelerini paylaşan Özgür Koç, yeni konut projeleri, araç kredilerindeki artış ve ticari kredilerdeki büyüme ile birlikte bankaların ekonomideki payıyla paralel olarak sigorta kanalları içerisindeki payının da her yıl arttığına dikkat çekerek, “Üretimimizin yüzde 80’i acentelerimizden gelmekle birlikte hem münhasır olarak çalıştığımız Kuveyt Türk, hem de Albaraka ve Türkiye Finans Katılım bankalarıyla olan ilişkimizi de her geçen yıl geliştiriyoruz. Öte yandan şirketimizin çalışanları ve acentelerimiz arasında çok güçlü bir iletişim mevcut. Bu bizi diğer şirketlerden farklı kılan önemli bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Neova Sigorta olarak acente seçimlerimizde hassas davranıyoruz ve bunun devamında acentelerin her türlü ihtiyacını karşılamak konusunda da azami gayret gösteriyoruz. Mutlu olan her acente bizi de mutlu ediyor. Bu yıl içerisinde 30 başarılı acentemize Neova reklamlı araba verdik, bunların sayısını hızla artıracağız. Bize kazandıran acentelerimize olan desteğimiz artarak devam edecek” dedi.
Yabancılar üzerinde kâr baskısı artıyor
Türkiye sigorta sektörüne yabancı yatırımcı ilgisine yönelik görüşlerini sorduğumuz Özgür Koç, Türkiye sigorta sektörünün yabancı yatırımcı için halen cazibesini koruyan bir sektör olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ancak son 5 sene içerisinde yaşanılan kârsızlık sorunu yatırımcıları daha dikkatli davranma noktasına getirmiş durumda. Diğer yandan Avrupa merkezli sigorta gruplarının kendi ülkelerinde yaşanan ekonomik krizden etkilendikleri görülüyor. Buda Türkiye pazarındaki iştirakler üzerindeki kâr baskısını arttırıyor.Ortaklarının beklentilerini karşılamayan şirketlerden bazılarının konsolidasyonu ya da Türkiye pazarından çıkışı bizi şaşırtmayacaktır. Diğer yandan Türkiye ekonomisindeki İslami finans sektörünün payının hızla arttığını görmekteyiz. Bu durum Türkiye pazarını Katılım Bankacılığı ve Tekaful sigortacılığı yapmak isteyecek yatırımcıların listelerinde üst sıralarda getiriyor.”
Tekafül konusunda hızla çalışıyoruz
Şirket olarak tekafül konusunda izledikleri yola değinen Özgür Koç, “Tekafül sigortacılığı Türkiye için geç kalınmış bir adımdı. Katılım bankacılığının gelişmesine paralel olarak tekafül sigortacılığının da hızla gelişeceğini ve pazara yeni şirketlerin de gireceğini tahmin ediyoruz. Yeni şirketlerin pazara girmesi potansiyel müşteri kitlemizde farkındalık oluşturmak için de faydalı olacaktır. Biz de Neova olarak tekafül prensipleri doğrultusunda kar iadesi yaparak yine sektörde bir ilki gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Bunu 2015 yılında yapmayı hedefliyoruz, bunun ayrıntılarını da kuruluşumuzun 5. yılında (Aralık 2014 içerisinde) yapacağımız basın toplantısında kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.